Budapest ad otthont a Siketek Világszövetsége III. konferenciájánakHír | 2016.08.12.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nyerte a rendezésre kiírt pályázatot. A magyar főváros 134 WDF-tagország ((World Federation of the Deaf) mintegy 1500 résztvevőjét látja majd vendégül a tervek szerint 2017 novemberében.

A budapesti konferencia egyik kiemelt témája a jelnyelvhasználat lesz - mondta el a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) PR-munkatársa. Az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken érintett főbb témakörök között szerepel még a kétnyelvű oktatás, a jelnyelv mint anyanyelv, a jelnyelv használata a családban, a siketek munkaerő-piaci integrációja, a kommunikáció akadálymentesítése és a legújabb technológiai fejlesztések, különös tekintettel a Sinosz KONTAKT tolmácsszolgálatára. A vendégeknek olyan programcsomagokat is összeállítanak, amelyeknek köszönhetően Budapest nevezetességeivel és a magyar kultúrával is megismerkedhetnek - jelezte Horváth Ida.

A Siketek Világszövetsége a négyévente megtartott világkongresszusok között, félidőben rendezi meg a nemzetközi konferenciákat. Legutóbb, 2013-ban Sydney adott otthont az eseménynek, amely főként a siketek esélyegyenlőségével foglalkozott - mondta a PR-munkatárs. A WFD most zajló, augusztus elsejéig tartó XVII. világkongresszusán, Isztambulban a Sinosz küldöttsége bemutatja a budapesti konferencia terveit. Horváth Ida elmondta azt is, a Siketek Világszövetségének egyik kiemelt törekvése, hogy a siketeknek a világ minden országában, az élet minden területén joguk legyen saját elsődleges nyelvük, a jelnyelv használatára, ezáltal a siket kultúra gondozására, fejlesztésére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTÁL