Brilliáns tehetség lett a vak, autista kisfiúbólHír | 2013.10.22.

Derek Paravicini zongorajátéka ámulatba ejti a nézőket és a szakembereket is. Adam Ockelford zongoratanár a Ted Weekends című műsorban mesélte el a szuper tehetséges, abszolút hallású Derek Paravicini történetét. A kisfiú koraszülött volt, három és fél hónappal korábban született a vártnál, és az is kétséges volt, egyáltalán életben marad-e.

Az orvosoknak sikerült megmenteniük őt, de mivel sok oxigént kapott az inkubátorban, megvakult, és autista lett, a nyelvi értéssel, az érzékeléssel is lettek problémái.

Sokat köszönhet a dadusának

A családja dadust fogadott hozzá, aki úgy gondolta, a vak kisgyereknek jót tesz, ha énekel neki. És minden nap órákig énekelt, majd 2 éves kora körül lehozta a padlásról a pianínót, és elé ültette Dereket, nem is sejtve, hogy ez az egész hova vezethet. A gyerek iszonyú erővel csépelte a hangszert, azt hitték, tönkre is teszi, de aztán hónapokkal később az ütésekből fantasztikus zene kerekedett.

A kisfiú lemásolta azokat a hangokat, amiket hallott, és tulajdonképpen saját magát tanította játszani. Kiderült, a kisgyerek, aki nem lát, és nemigazán sokat ért a világból, nagyon tehetséges a zenében.

A zongoratanára szerint igazi tehetség

Adam először négy és fél éves korában találkozott vele, és úgy tűnt, Derek egyáltalán nem akarja, hogy a zongoratanár tanítsa őt – ellökte maga mellől, amikor az közelített a hangszerhez. Aztán fokozatosan bizalmába fogadta, és engedte, hogy együtt játszva tanítsa őt. A kisfiú 10 éves korára meghódította a világot, például a londoni Barbicanben is játszott, a Királyi Filharmonikus Zenekarral. Derek azóta felnőtt, és briliáns tehetsége kibontakozott.

Adam azt mondja, Dereknek abszolút hallása van, egyszerre hallja a hangokat, minden hangot hall, akkor is, ha egy egész zenekar játszik, és a rengeteg gyakorlás révén képes is reprodukálni minden hangot. Az sem mindennapi dolog, hogy bármilyen hangnemben le tud játszani egy darabot. Egyéni előadásmódja pedig különleges színt visz minden darabba. A videón például Rimszkij-Korszakov dongóját is hallhatják, több hangnemben, Derek-stílusban. Igazi élmény.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24