Braille-műsorfüzet végül nem készült a SzigetreHír | 2011.08.18.

A talált tárgyak osztályán többek között kosztüm, doktori disszertáció és biciklikerék várta gazdáját, ebből is látszik, a Szigetre érkezők a bejáratnál hátrahagynak mindent, ami hétköznapi, hogy aztán egy az egyben átadhassák magukat a fesztiválnak. Nincs ez másképpen a fogyatékossággal élő látogatók esetében sem, akik közül néhányan segítségünkre voltak, hogy más szemszögből nézhessük Európa egyik legnagyobb és legismertebb zenei rendezvényét.

A fesztivál első napjának nagyszínpados fellépői a Rise Against, az Interpol és a Pulpvoltak, de utánajártunk, hogy a további, kevésbé hangsúlyos programokról hogyan tájékozódhatott segítség nélkül egy látássérült látogató – feltételezve, hogy a Nagyszínpad húzónevei miatt érkezett. Ismét nyakunkba vettük a műsorfüzet megszerzésének feladatát, ám az éppen megnyíló Ability Parkban – ahová a nulladik napon irányítottak – nem is hallottak róla. „Komolyan lenne Braille-műsorfüzet?" – csodálkozott ránk egy ott dolgozó látássérült lány, aki annak ellenére, hogy még nem találkozott vele, örömmel fogadná a kezdeményezést. Bielik Jenő, a Park munkatársa nem lepődött meg a kérdésen: „Mindenkit hozzánk küldenek, de nem is volt szó ilyenről."

Az információs pultnál a Braille-műsorfüzet ügyében nem is biztattak, csak annyit közöltek, hogy sajnálatos módon végül nem készült el, ne keresse senki.  „Jövőre talán tényleg tapintható lesz a program" – mosolygott optimistán az Ability Park dolgozója, aki egyébként barátaival bulizott is a Szigeten. „Semmihez sem hasonlítható érzés elvegyülni a tömegben és átadni magad a fesztiválhangulatnak. Rég találkoztam ennyi pozitív és kedves emberrel."

A Braille-műsorfüzet körüli félreértések ellenére a Park biztosította látássérült-kísérőszolgálat viszont működött, azonban a meghirdetett huszonnégy órás készenlét nem fedte az igazságot: előre egyeztetett időpontban és útvonalon, például a bejárattól a kért helyszínig, majd onnan kijárathoz való eljutásban nyújtottak segítséget a nap bármely szakában. A részletek tisztázása mellett fontos megjegyezni: az első három napon senki sem vette igénybe a szolgáltatást. „Angliából jött egy vak újságíró, neki kellett volna segíteni, mert előbb érkezett meg, mint a barátai. Hogy, hogy nem, végül megoldódott nélkülünk a probléma" – mondta Bielik Jenő, majd gyorsan hozzátette: kevés látássérült ember indul el egyedül egy olyan méretű fesztiválra, amilyen a Sziget.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG