Braille-írásos választási értesítőt kérhetnek a vakok és gyengénlátókHír | 2013.12.19.

Január első napjaiban postázzák azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

Braille-írással készült választási értesítőt és szavazósablont is kérhetnek a vakok és gyengénlátók választójoguk gyakorlásának megkönnyítésére január 1-jétől - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint január első napjaiban kezdik kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken a fogyatékossággal élő választópolgárok jelezhetik, ha valamilyen segítséget kérnek a választás során.

A mozgásukban korlátozott választópolgárok kérhetik, hogy biztosítsanak számukra akadálymentes szavazóhelyiséget; ilyet egyébként minden település minden választókerületében kialakítanak majd.

Mozgóurnát is kérhetnek a mozgássérült választók, - valamint a fogva tartottak - a helyi választási irodától, ezzel azonban meg kell várniuk a választás kiírását. Braille-írásos szavazósablont a mozgóurnás szavazáshoz is lehet igényelni.
Az érintetteket a szavazólap kitöltésében segíthetik az általuk választott segítők, vagy ha a szavazásnál ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

A fogyatékossággal élő választópolgárok könnyített formában megírt tájékoztató anyagot is igényelhetnek a helyi választási irodától.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHAB PORTAL