Biológiai daganatkezelésTanulmány | 2013.03.02.

Ma hazánkban a daganatos betegségek a második leggyakoribb haláloknak számítanak. Az egészségügyi költségvetés jelentős részét a rákos betegek kezelése és gondozása emészti fel – sajnos csekély eredménnyel -, a megelőzés pedig kevés hangsúlyt kap. Minden rákos megbetegedés kezelésénél döntő fontosságú, hogy lesz-e visszaesés és áttétképződés más szervekben. A legtöbb tumoros beteg sajnos még ma is a metasztázis (áttétek) kialakulása miatt hal meg.

Időben kell elkezdeni!

Ma a klinikákon használt gyógyszerek közt kevés igazán hatékony profilaktikus (megelőző) gyógyszer van. A megelőzés ezért elsősorban a szűrővizsgálatokban merül ki. Ha ekkor valamilyen eltérést észlelnek, a betegség legtöbbször annyira előrehaladott, hogy a terápiás lehetőségek már csak igen korlátozottak. A cél az lenne, hogy a műtétek során elsodródó daganatsejtek megtelepedését és burjánzását kiküszöböljük, illetve amennyire csak lehet, csökkentsük. Erre legnagyobb esély közvetlenül a műtétet követő időszakban van. Az elszóródó sejtek száma ilyenkor valószínűleg nem haladja meg lényegesen azon elfajult sejtek tömegét, melyek egy egészséges emberben nap mint nap keletkeznek, amit a szervezet normális körülmények közt képes ártalmatlanná tenni. Ehhez persze többek közt ép immunrendszerre (ellenállóképesség) van szükség, ez azonban a daganatos betegeknél blokkolt, vagy legalábbis nagyon legyengült. Így hiába távolítottuk el a daganatos masszát, ettől a szervezet működése még nem áll vissza eredeti állapotába. A daganatok újraképződésének megelőzése tehát elsősorban az immunrendszer, az anyagcsere és a lelki folyamatok egyensúlyának helyrebillentését kell, hogy célozza.

Támogatni kell az immunrendszert!

A kutatási eredmények alapján idősebb korban (amikor a leggyakoribb a daganatképződés) nem is annyira a kimutatható immunsejtek száma, hanem sokkal inkább azok aktivitása csökken. Számos tudományos elmélet, klinikai kutatás igazolta, hogy az ún. “immunmodulátorok” – pl. fagyöngy-készítmények, szervkivonatok, vitaminok, növényi enzimek stb. – képesek az említett sejtek aktivitását optimalizálni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ÉLETFORMA