Beültették a világ első bionikus szemétHír | 2015.07.26.

80 éves manchesteri férfin végezték el a világ első bionikusszem-beültetését - ez különösen jó hír a makuladegenerációban szenvedő betegeknek.

A férfi, Ray Flynn, időskori makuladegenerációban (AMD-ben) szenved, aminek hatására központi látását teljesen elvesztette, csak periferiás látása maradt meg. Emiatt képtelen volt olyan mindennapos dolgokra, mint például a bankkártyahasználat vagy a kertészkedés. Emellett, ha tévét akart nézni, szorosan a képernyő elé kellett ülnie, hogy lásson belőle valamit. A Manchester Royal Eye Hospital kórházban végzett műtét az első olyan operáció, amely során AMD-vel diagnosztizált páciens látását implantátum segítségével javították.


Az amerikai Second Sight cég által gyártott implantátum, az Argus II már számos páciens életét könnyítette meg, akiknek a látása az AMD-nél ritkább, retinitis pigmentosa nevű szembetegség miatt romlott meg. Maga az implantátum nem bonyolult működésű: legfontosabb alkotóeleme az a miniatűr kamera, amelyet a páciens szemüvegére erősítenek. 


Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA