Beszélő konyha segít a vakoknakHír | 2014.03.01.

Hamarosan nagy segítséget kapnak a vak emberek Svájcban a konyhai műveletekhez, mivel egy új hangos-beszélő eszköznek köszönhetően - mely képes arra, hogy felismerjen körülbelül 50,000 terméket.

A jövőben már nem lesz probléma, hogy megkülönböztessék a gyümölcskonzervet a raviolitól.

"Ez szinte nélkülözhetetlen egy olyan vak személynek, aki függetlenül szeretne élni" - nyilatkozta a svájci Vakok Egyesületének szóvivője, akik majd az eszközt forgalmazni fogják. "Magam is vak vagyok, így tudom, hogy ha a konyhában ki akarsz nyitni egy doboz raviolit anélkül, hogy megkockáztatnád azt, hogy a gyümölcskonzervet kezded el bontani, akkor ez a berendezés feltétlenül szükséges lesz." - mondta Martin Mischler.

A szkenner, mely beszédszintézist használ, megjelenésében és méretében olyan, mint egy kicsi tv távirányító.

Képes leolvasni 50,000 termék vonalkódjait, amelyeket a svájci Migros kereskedelmi lánc forgalmaz, akik együttműködtek az eszköz fejlesztésénél. Néhány szkenner a Migros szupermarketekben is elérhető lesz.

"A jövőben azt is el tudjuk képzelni, hogy a szkenner megmondja majd az árat vagy éppen a lejárati dátumot" - mondta Mischler, aki csak egy a 20,000 svájci nem látók és részlegesen látok közül.

Az unió további vállalatokkal tárgyal, hogy a szkenner szélesebb termékskála felismerésére legyen alkalmas, mely márciustól lesz elérhető 333 eurós áron.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL