Elképesztő felfedezés: beszéddé kódolhatók az agyhullámokTanulmány | 2012.02.09.

A PLoS Biology legutóbbi számában a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) munkatársai egy olyan módszert mutattak be, amelynek segítségével az agyhullámok beszéddé kódolhatóak át.

Amerikai kutatók képesek voltak dekódolni az agy halántéklebenyében lévő, hallásért felelős régió elektromos aktivitását. A speciális "lehallgatás" a jövőben segítséget nyújthat a beszédre képtelen (például agyvérzésen átesett) betegekkel való kommunikációban, vagy azok elméjébe is betekintést enged, akik folyamatosan magukban beszélnek.

Robert Knigh professzor és munkatársainak módszere az agy aktivitásmintája alapján rekonstruálja az elképzelt beszédet, amely egy eszköz segítségével szintetikus beszédhangokká alakítható. Korábban számos vizsgálat igazolta, hogy a valós érzet és annak képzete az agynak ugyanabban a területében kelt ingerületet. A kapcsolat feltárása lehetővé teszi a gondolatok elhangzott vagy írott szavakba öntését.

A munkacsoport két számítási modellt alkalmazott, amely egy gondolt szó és az agy elektródákkal mért elektromos aktivitása közötti összefüggést magyarázta, és a kettő közül az egyikkel képesek voltak az eredeti szóhoz igen hasonló hangokat előállítani, amellyel már lehetett következtetni az adott kifejezésre.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ