Beszámoló a tapasztalatcserélő workshop-rólHír | 2015.02.26.

Lezajlott a látássérült mentorszülők harmadik tapasztalatcserélő workshop-ja 2015. február 10-én. Vendégek a Down Alapítvány munkatársai és önkéntesei voltak, akik Steinbach Éva, Keszerice Jolán és Vámos Magdolna előadók közreműködésével beszámoltak a szülősegítésben húsz éve folyamatosan végzett munkájukról.

Meséltek a down dadaképzésről és a szülőket és családokat segítő programjaikról. Lámpás kollégáik és mentorszülőink sok új ismeretet hallottak, melyeket önkéntes munkájuk során hasznosítani tudnak majd. Beszélgettek még a sorstársi önkéntes segítségnyújtás egyedi fontosságáról, jelentőségéről, hasznosságáról, a mentorálás főbb etikai alapelveiről, továbbá a krízisben lévő szülő lelki gondozásáról.

Hallhattak még a különböző táboraikról, melyek téma és korosztály szerint kerülnek megszervezésre. Minden évben képeznek új down dadákat, ezen kívül táborokat tartanak a felkutatott családoknak, akik eme alkalmak során feldolgozhatják azt, hogy down baba született a családba.

A down dada program a szülők és a down dadák felkarolásán túl, a testvérek fejlődésével, mentálhigiénéjével is foglalkozik. Minden évben szerveznek testvér táborokat, ahol az egészséges, de testvérük révén érintett gyermekek dolgozhatják fel testvérükkel kapcsolatos megéléseiket szakemberek segítségével.

A workshop minden résztvevő számára tanulságos volt, új ismereteket és érzelmi töltetett adott minden kollégának, e mellett pedig új lendületbe hozota őket és motivációt nyújtott munkájuk további lelkes végzéséhez. Mintát mutatott számunkra a képzések kidolgozásához a kórházakkal, rendelőintézetekkel és a szülőkkel kialakítandó kapcsolatok megfelelő működtetésére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VGYKE