Berlin nyerte az akadálymentes városokat elismerő 2013-as Access City díjatHír | 2013.01.21.

2012. december 3-án Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, Földesi Erzsébet – a díj társalapítója – az Európai Fogyatékosügyi Fórum alelnökének jelenlétben Berlin városának adta át a 2013-as Access City díjat. A díjat azért ítélték Berlinnek, mert elismerésre méltó, átfogó és stratégiai megközelítésmódot alkalmaz a mindenki számára akadálymentes város kialakítása érdekében.

A díjat a Bizottság az Európai Fogyatékosügyi Fórummal együttműködve szervezi, és átadására Brüsszelben került sor a fogyatékos emberek európai napja alkalmából rendezett éves konferencián. A díj ösztönözni kívánja a városok közötti tapasztalatcserét és azt, hogy mindenki számára előnyös előrelépéseket tegyenek az akadálymentesítés terén. Egyébként 20 európai ország 99 városa pályázott a díjra.

„A fogyatékosok még mindig túl sok akadállyal szembesülnek a mindennapi életben, de az olyan városok, mint Berlin, példát mutatnak, hogy hogyan tehetők mindenki számára hozzáférhetővé az élet alapvető dolgai” nyilatkozta Redig alelnök, a Bizottság jogérvényesülési biztosa. „Az akadálymentesítés új üzleti lehetőségeket kínál, és ténylegesen ösztönözheti az innovációt és a gazdasági növekedést. Az akadálymentesítés ezért központi elem az európai fogyatékosságügyi stratégiában, és ezért készítünk jelenleg olyan javaslatokat, amelyek egy európai akadálymentesítési intézkedéscsomagra irányulnak. Ezt a jövő évben tervezem előterjeszteni.”

A döntőbizottság választása azért esett Berlinre, mert értékelte stratégiai és inkluzív fogyatékosságügyi politikáját és azt, hogy komoly beruházásokat tett a korábban kettéosztott város mindenki számára elérhető, akadálymentes környezetté alakítása érdekében. A döntőbizottság kiemelte a berlini közlekedési rendszert, valamint a felújítási projektek keretében a fogyatékosok számára biztosítandó akadálymentesítés érdekében tett beruházásokat. Az akadálymentesítés átfogó berlini megközelítésmódja teljes mértékben beépül a város szakpolitikáiba, és a döntéshozók széles körű támogatását élvezi.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ