Bepillantás a tévé-feliratozás műhelytitkaibaHír | 2014.01.29.

Az ún. jelnyelvi törvény 2009-es elfogadása óta számos előrelépés történt a siket és nagyothalló emberek információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének előmozdítása terén.

A médiaszolgáltatásról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény előírásai alapján évente 2 órával növekszik a napi kötelezően akadálymentesítendő televíziós műsorok időtartama.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011. óta hallássérült kódoló munkatársak közreműködésével ellenőrzi a feliratozott műsorok törvényileg előírt arányának betartását és a feliratozás minőségét.

A SINOSZ utánajárt, hogyan működik a televíziós feliratozás a gyakorlatban. Két alkalommal szerveztek hivatalos látogatást a TV2 feliratozó stúdiójába, ahol bepillantást kaptak e különleges és egyáltalán nem egyszerű folyamatba. Speciális technikára és a munkatársak összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy az áhított feliratok kikerüljenek a képernyőre.

Az első látogatáson az NMHH egyik képviselője és a feliratozás kódolásában közreműködő személyek vettek részt. A második alkalommal a SINOSZ videós stábja készített helyszíni felvételeket, ill. riportot a stúdióban. Mindkét esetben a TV2 tanácsadó munkatársa, a neves televíziós személyiség, Juhász Árpád kalauzolta a látogatókat.

Tovább az eredeti cikkre és a videóra

Forrás: SINOSZ