Bemutatkoznak a paralimpiai sportágak: bocciaHír | 2012.05.15.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) a londoni paralimpia szervezőbizottságával (LOCOG) közösen új sorozatot indított a nyári játékok népszerűsítése céljából. Minden héten kiadnak egy ismertetőt valamelyik, programban szereplő sportágról. Az ötödik a sorban a boccia

A boccia 1984 óta szerepel a programban. Már az ókori görögök is játszották, igaz akkor még kövekkel. Napjainkban egy fehér golyóhoz kell a lehető legközelebb dobni a piros, illetve kék golyókat.

Londonban négy kategóriába (BC1-BC4) mérik össze tudásukat a sportolók, akik egyéniben és párosban is versenyeznek egymással. Minden kategóriában együtt versenyeznek a férfiak és nők. Szeptember 2-8. között összesen 104-en mérik össze tudásukat. A 2008-as pekingi paralimpián a legtöbb dobogós helyezéssel a portugálok rendelkeztek (5), az éremtáblázaton azonban megelőzték őket az egyaránt két-két aranyat szerzett brazilok és dél-koreaiak. Négy éve Magyarországot Béres Dezső és Gyurkota József képviselte a paralimpián, Londonba egyiküknek sem sikerült kvótát szerezni, Béres Dezső a BC4-es kategóriában harmadik a várólistán. Ez azt jelenti, hogy akkor vehet részt a londoni paralimpián, ha a kategóriájában két kvótával rendelkező versenyző lemondja a szereplést.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIA BIZOTTSÁG