Bele szeretnének szólni az őket érintő döntésekbeHír | 2011.06.08.

"Elfogadhatatlannak tartják a fogyatékossággal élők, hogy utólag értesülnek az őket érintő kormányzati intézkedésekről, így például a rokkantnyugdíjak tervezett átalakításáról, ezért mielőbbi párbeszédet sürgetnek a kabinettel."

ezt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke mondta szombati sajtótájékoztatóján, az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezető tisztségviselőivel tartott budapesti tanácskozás szünetében.

Hegedüs Lajos felidézte, május elején nyílt levelet intéztek mások mellett a miniszterelnökhöz, a házelnökhöz és több kormányzati illetékeshez, amelyben elsősorban az új alaptörvénynek a fogyatékossággal élőket érintő rendelkezéseiről érdeklődtek. Választ azonban nem kaptak sem írásban, sem szóban – mondta. Hangsúlyozta, elismerik, hogy változásokra van szükség, azt, hogy minél több embernek részt kell vállalnia a munkaerőpiacon, valamint azt is, hogy a változások járhatnak átmeneti kedvezőtlen hatásokkal, ám ezek csak úgy történhetnek, hogy azt a fogyatékossággal élők el tudják viselni.

Az érdek-képviseleti vezető a tervezett kormányzati lépésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: óriási bizonytalanságot jelent, ha a járulékbefizetésen alapuló rokkantságinyugdíj-ellátást egy egyszerű szociális ellátássá alakítják át. Hegedüs Lajos emellett kifogásolta azt is, hogy a rokkantnyugdíjasok mint potenciális csalók jelennek meg a kommunikációban. Nem az hangzik el – mondta –, hogy egy korrekt vizsgálattal ki kell szűrni azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe a rokkantsági ellátást, hanem egyszerűen arról szólnak a kormánynyilatkozatok, hogy kik és hányan nem jogosultak az ellátásra.


Tovább a cikkre

Forrás: Magyar Nemzet Online