Fel kell gyorsítani egy befogadóbb, az embert középpontba helyező oktatási rendszer kialakításátSzakmai cikk | 2011.07.17.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő magas rangú hazai és európai vendégek részvételével tartott, a magyar elnökség égisze alatt Budapesten megrendezett európai fogyatékosságügyi konferencián szólalt fel. A néppárti politikus beszédében kiemelte, hogy a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadását erősítő, jelenleg egyeztetés alatt álló jelentésében a soros elnökségnek az embereket középpontba állító szellemiségét kívánja követni. A megnyitót követően az Európai Parlament első siket képviselője jelnyelven tartott szakmai előadást a témában.

Kósa Ádám megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy tartós és erős üzenet marad a későbbi elnökségek számára is a magyar elnökség szellemisége, amely az embert állítja középpontba. "Ez a szellemiség ugyanis alapulszolgál ahhoz, hogy erősödhessen az a személyes igényeket és szükségleteket is figyelembe vevő megközelítés, miszerint a fogyatékossággal élő emberekbe történő befektetés megtérül"- tette hozzá Kósa Ádám. A néppárti politikus jelenleg készülő, a fogyatékos emberek mobilitását és társadalmi befogadását célzó jelentésének filozófiája is ezen a szemléleten alapul.

A megnyitó beszédét követően az EP első siket képviselője a befogadóbb oktatás helyzetéről szervezett délutáni panelrendezvényen jelnyelven tartott szakmai előadást. Kósa Ádám kifejtette, hogy a befogadó, azaz inkluzív oktatás terén a tagállamok még saját vállalásaikhoz képest is jelentős adóssággal rendelkeznek, hiszen az Európai Tanácsban már 1990-ben, ill. 2003-ban is kiemelten foglalkoztak az európai országok a fogyatékossággal élő diákok oktatási helyzetének javításával. "Ezt a lemaradást nem segíti az a fejlemény sem, hogy az Európai Bizottság új, 2020-ig terjedő stratégiája éveket szán ennek a problémának a megoldására" - mutatott rá a néppárti politikus. "Ezen változtatni kell egy fenntartható és egy nagyon komoly demográfiai válsággal szembenéző Európa és Magyarország érdekében. Az eljövendő krónikus munkaerőhiány és az alacsonyabb végzettségeket igénylő munkahelyek egyidejű, drámai csökkenése alapvető foglalkoztatási és szociális változtatásokat fog kikényszeríteni mindenhol. A fogyatékkal élő emberek foglalkoztatási szintjének emelése és társadalmi befogadásának erősítése megkerülhetetlen lesz ezekre a kihívásokra adott válaszok során" - hívta fel a figyelmet Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: FOGYATÉKOS PORTÁL