Bebizonyítom, hogy képes vagyok dolgozniHír | 2015.04.23.

Egy napra Zsófi kutyakiképző, Péter egy Opel-szervízben, Richárd az állatkert Ausztrália házában dolgozik, Móni a Neurológiai Klinikán MRI-diagnosztikát végez, Natasa pedig egy pláza drogériájában szépségtanácsadó. Mindegyikük valamilyen fogyatékossággal él, értelmi sérültek, látássérültek, hallássérültek is vannak közöttük, és április 22-én a Neked munka, nekem álom program keretein belül egyetlen munkanapig elvégezhették azt a munkát, amire a világon a legjobban vágynak.

A fogyatékkal élők jelentős hányada munkaképes, ám esélyeik amunkaerőpiacon nehézkesebbek, pedig a 25 főnél nagyobb cégek kötelesek megváltozottmunkaképességű kollégát alkalmazni. Ha ezt nem teszik, évente egymillió forintos rehabilitációs hozzájárulást kötelesek fizetni az államnak. Ennél olcsóbb (lenne), ha négy-hat órában foglalkoztatnak egy munkaképes sérült embert.

Bár egyre több cég nyit a sérült emberek felé, a program egyik látássérült résztvevője, Szluka Lídia szerint elsősorban a fejekben kell akadálymentesítést végezni, csupán a megfelelő és elegendő információ átadása szükséges a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt. "Az a fontos, hogy a fejekben mi van, elengedhetetlen a kölcsönös nyitottság és a közös módszerek megtalálása" - mondja. Szluka Lídiának egyébként két diplomája van, két nyelven beszél, és énektanárként dolgozik. "Nem kellene minket segélyezni, ha egyenrangú emberek, adófizető állampolgárok lehetnénk" - fogalmazott.

A megváltozott munkaképességű emberek integrációját, munkahelyi szerepvállalását segítő Salva Vita Alapítvány a szerdai nyílt napon fogyatékos embereket és az ő fogadásukra nyitott munkahelyeket kapcsolt össze: a jelentkezők megismerhették álmaik munkáját, a részt vevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhettek tapasztalatot az esélyegyenlőség fontosságáról.

Az alapítvány húsz éve segít a munkaadóknak és a különféle értelmi és testi sérülésekkel élő munkavállalóknak abban, hogy egymásra találjanak, és hogy az egymásra találászökkenőmentesen menjen. A Neked munka, nekem álom programban 16 sérült ember választhatott álom munkahelyet, közülük öt megváltozott munkaképességű munkavállalót kísértek el dolgozni az átmeneti munkahelyére.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: INDEX