Baráthegyi Majorság - ahol a fogyatékosok segítenekHír | 2014.05.04.

A fogyatékkal élő emberek is képesek értéket teremteni – ezt a kijelentést bizonyítja a baráthelyi majorság munkája. A Miskolchoz közeli öthektáros birtokon kecskesajtot, gyertyákat, valamint szappant készítenek a fogyatékkal élők, szakmai fogásaikat pedig az átlagos látogatóknak is megtanítják.

A Rádió Orient műsorában Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke mutatta be a baráthelyi majorság mindennapjait.

A Szimbiózis Alapítvány szociális tevékenysége 15 évvel ezelőtt indult meg, azóta közel 300 családnak segítettek támogató szolgáltatásokkal. Ők üzemeltetik a baráthegyi majorságot is – a gazdaságban és a hozzá kapcsolódó helyszíneken sajátos foglalkoztatási rendszert alakítottak ki, ami a súlyos fogyatékossággal élők munkaterápiája mellett védőjellegű foglalkoztatást, és nyílt munkaerőpiacra való visszavezetést is végez. Jakubinyi László elnök elmondta, eddig 150 embert sikerült integrálni, ők hétköznapi munkahelyeken is megállják helyüket.

Dániából érkezik az alapanyag

A Miskolchoz közel fekvő majorságban kertészet és konyha működik, emellett futárszolgálatot, asztalosműhelyt is üzemeltetnek. A vállalkozásban 140 főállású alkalmazott dolgozik, közülük 80 fogyatékkal élő – termékeik közül a kecskesajt, a gyertya, valamint a szappan emelkedik ki, s ezeket az ország különböző piacain is megtalálhatjuk, hiszen majorság a az önfenntartás mellett eladásra is termel.„Egy valódi üzemhez képest kevesebb darabszámmal dolgozunk, azonban mindig a legjobb minőségre törekedünk. Azt szeretnénk, hogy a fogyatékkal élők által gyártott termék hozzáadott értékkel bírjanak” – mondta el Jakubinyi, hangsúlyozva, különösen ügyelnek az alapanyagok és a gépek minőségére és eredetére, a tejoltót például Dániából importálják.

Az üvegházi terményeket a majorság konyhája hasznosítja, a napi 130-140, helyben készített ebédadagot is előállítva. A tervek között ugyanakkor szerepel egy belvárosi kis étterem nyitása – így szélesebb körben értékesíthetnék a saját alapanyagokból készített ételeket. A közelmúlt fejlesztései közül az új ellátó központ megnyitása emelkedik ki. Az öthektáros majorságban jelenleg lakóotthon, nappali intézmény, farmpanzió és manufaktúra üzemel. „Nappali központunkban egyéni fejlesztési igényekhez igazodó képzéseket tartunk, többek között éttermi kisegítői és párterápiás tréningeket. A tetőtéren fejlesztőközpont, film- és önkéntes klub működik” – sorolta a majorság kínálta lehetőségeket az elnök.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL