Baktérium okozhatja az autisták emésztési problémáitTanulmány | 2012.01.28.

Az autista gyermekek bélflórája eltér egészséges társaikétól – derült ki a Columbia Egyetem közegészségügyi karának tanulmányából. Az eredmények segíthetnek megérteni az autizmus és az emésztőszervi betegségek kapcsolatát.

Az egyelőre azonban nem világos, hogy az eltérések okozzák az autizmust, vagy pedig a szövődményei ennek a mentális állapotnak. „Érdekes kérdés a különböző mikroorganizmusok, valamint a betegségek kimenetele és a fejlődés közötti kapcsolat” – mondta el a szerkesztő, Christine Biron, a Brown Egyetem orvostudományi professzora. „Ez a tanulmány nagyon fontos, mert előtérbe helyezi a kérdést, hogy miként kapcsolódik egymáshoz a természetes baktériumflóra és a betegség, melyről eddig csak keveset tudunk.”

Alig ismert a baktérium

A kutatók 23 autista gyermek bélrendszeréből vettek szövetmintát. Közülük 12-nél találtak nagy mennyiségben Sutterella baktériumot. Az összehasonlításképpen vizsgált egészséges gyerekek közül egynél sem fordult elő ez a faj. „A Sutterella összefügg a rekeszizom alatti emésztőszervek megbetegedéseivel, de azt még nem tisztázták, hogy kórokozó természetű-e” – jelentette Jorge Benach, a Stony Brook Egyetem mikrobiológiai tanszékének elnöke. „Kevéssé ismert baktériumról van szó.”

A felfedezés jelentős, mert az autista gyerekek gyakran szenvednek elég súlyos emésztési problémáktól, mely hozzájárul a viselkedészavaraikhoz is. Jelen kutatás eredményei sokkal körülhatároltabbak a korábbiaknál, melyek székletmintákkal dolgoztak. A sebészeti úton eltávolított szövetdarabok sokkal teljesebb képet adnak a bélfalban található baktérium-összetételről.

További kutatásokra van szükség

Bár a kutatás összefüggést fedezett fel a baktérium jelenléte és az autizmus között, nem bizonyította az ok-okozati viszonyt, ezért tovább kell folytatni a munkát a Sutterella és az autisták bélbetegségeinek viszonyával kapcsolatban. A tanulmány az mBio című online folyóiratban jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SEMMELWEIS FIGYELŐ