Babavárás magas vérnyomássalHír | 2014.07.27.

A magas vérnyomás nem csak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyezteti. Időben beállított, megfelelő gyógyszeres kezelés, és a várandósság alatt alkalmazott helyes életvitel mellett azonban a kismama és a baba egészségi állapota is jelentősen javítható, a szövődmények kialakulása részben megelőzhető, illetve kialakulásuk ideje és súlyossága befolyásolható.

A magas vérnyomás kezelése – akár a terhesség alatt jelentkezik először, akár már ismert betegség mellett következik be a fogantatás – jelentős szakmai odafigyelést igényel. Dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa elmondta, hogy a terhesség alatti magas vérnyomás azért is veszélyes, mert rontja a méhlepény vérellátását. Ezáltal kevesebb oxigén és tápanyag jut a magzathoz, a fejlődése így lemaradhat, a baba alacsonyabb súllyal, vagy oxygénhiányos szervkárosodással születhet. A magas vérnyomás következtében a méhlepény leválása is bekövetkezhet, ami az anyánál erős vérzést, véralvadási zavart okozhat; koraszülés, súlyos esetekben elhalás következhet be.

A magas vérnyomás másik igen súlyos következménye a terhesség 20. hete után kialakuló “terhességi mérgezés”, toxémia, vagy preeclampsia néven is ismert tünetegyüttes. A terhességi mérgezés fokozatosan alakul ki, legfontosabb tünete a terhességi magas vérnyomás és fehérjevizelés, melyhez gyakran nagyfokú szöveti vizenyő is társul. A preeclampsia a kismamák 6-10 százalékánál fordul elő. A betegség kialakulása előtti napokban-hetekben már megjelennek a kezdeti tünetek, melyek észlelésekor haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat. Állandó fejfájás, látászavarok, homályos látás, fényérzékenység, felső – általában gyomorszáj-tájéki vagy jobboldali - hasi fájdalom és gyors, több mint heti 2-3 kg súlygyarapodás, testszerte jelentkező “ vizesedés” jelezhetik a betegséget.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VITAL.HU