Azonnali fogda a rokkantkártyás csalónakHír | 2011.09.03.

Sokan nincsenek tisztában a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel - figyelmeztet a rendőrség. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után, akár az elkövető őrizetbe vétele mellett, amit nemrég egy autós meg is tapasztalt.

A közelmúltban a Miskolci Rendőrkapitányság előtti parkolóban(!) használta törvénytelenül a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolási engedélyt egy autós. A férfi egy Jaguárral parkolt le a Miskolci Rendőrkapitányság elé, hogy ügyeit elintézze. Csakhogy egy más nevére kiállított mozgássérült igazolvánnyal vette igénybe a "védett" parkolóhelyet.

A cselekmény miatt őrizetbe vett férfi két napig "parkolt" a rendőrségi fogdán, mint megtudtuk, azért, mert előálltak a feltételei a bírósági ügy három nap alatti lezárásának. Büntetésként 260 000 forintos pénzbírságot szabott ki a bíróság.
Jó tudni, hogy az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállítására lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, a gépjármű vezetője bűncselekményt követ el, ami a Büntető Törvénykönyv szerint akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ