Az SM világnapján országszerte lesznek programokEsemény | 2012.05.24.

Múlt héten fejeződött be a sclerosis multiplexesek Abilimpiája. A megmérettetésen a versenyzők bebizonyították, hogy betegségük ellenére képesek értékelhető alkotói tevékenységre. A berekfürdői rendezvényen SM-esek és kísérőik vettek részt, május 30-án, az SM világnapján azonban mindenkit szeretettel várnak programjaikkal az ország több pontján, Budapesten például az Erzsébet téren.

Május 10-én zárult le az az öt napos rendezvény melynek célja nem kisebb volt, mint az SM-es betegek összefogása és buzdítása a tevékeny életre. A rendezvény hangulata világosan tükrözte a résztvevők elszántságát, azt, hogy amíg erejük és lehetőségeik engedik nem hagynak fel aktivitásukkal.

Az Abilimpian elkészült alkotások első ránézésre nem különböztek egy egészséges szakember munkájától. Hozzáadott értékkel a körülmények szolgáltak. Sok versenyző kerekesszékben vagy bottal nézett szembe a kihívással, melynek keretein belül húsz versenyszámban - köztük virágkötészet, hidegtálkészítés, tortadíszítés, honlap szerkesztés - mutathatták meg tehetségüket.

Az Abilimpia öt napjára Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből érkeztek a versenyzők és kísérőik Berekfürdőre. Május 30-án, az SM Világnapján azonban a szervezők már azt szeretnék, ha nagyobb nyilvánosságot kapna kezdeményezésük. Ennek érdekében az ország több pontján, köztük Budapesten is jelen lesznek programjaikkal.

A rendezvény szervezője a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete. Elmondásuk szerint az országban mintegy 8 ezer SM beteg él. Céljuk, hogy közülük minél több sorstárshoz jusson el az üzenet, hogy annak ellenére, hogy már nem képezik a munkaerőpiac szerves részét, nem kell felhagyniuk tevékenységeikkel testi és lelki állapotunk megóvása érdekében. Ehhez persze elengedhetetlen a befogadó és támogató környezet, az hogy továbbra is részesülhessenek kezeléseikben, melyek életminőségük szinten tartását, adott esetben javítását segítik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG