Az Országos Fogyatékosügyi Tanács újjáalakulásával létrejöhet a valódi kommunikáció a szervezetek és a kormányzat közöttHír | 2011.10.08.

Az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) nem kormányzati oldala delegált tagjainak négyéves megbízatása október 30-án lejár, ezért az érintett szervezeteknek új tagokat kell kijelölniük. Az érdekvédelmi szervezetek szerint a Tanács eddigi munkája során nem tudta megteremteni a kapcsolatot a kormányzat és a civil oldal között, és több, fogyatékosokat érintő törvényt sem véleményezett. Az OFT újjáalakulásával azonban bíznak a valódi kommunikáció létrejöttében.

Az 1999-ben alakult Tanácsba a mozgássérült (MEOSZ), a siket (SINOSZ), a vak és gyengénlátó (MVGYOSZ), az értelmi fogyatékos (ÉFOÉSZ), valamint az autista emberek (AOSZ) országos érdekképviseleti szervezetei, a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT), a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) az önkormányzatok országos érdekképviseleteit tömörítő szövetsége egy-egy főt, a védett munkahelyek szervezetei két főt delegálhatnak.

Jády György, a FONESZ főtitkára és Balogh Fruzsina, az ÉFOÉSZ sajtóreferense a Közelkép kérdésére elmondta, hogy a két intézmény tagjainak delegálásáról a szervezetek elnöksége fog tárgyalni a későbbiek során. Az SINOSZ sem döntött még ebben a kérdésben, az MVGYOSZ-nál pedig nem változik a delegált tag személye. Ezzel szemben az AOSZ-nál már biztosan lehet tudni, hogy változik a delegált tag. „E mögött pusztán a Szövetségben végbemenő személyi változások állnak" – adta meg a magyarázatot Vályi Réka, az AOSZ ügyvezetője.

Az idén megújuló tanácstól az érintett szervezetek mindenekelőtt hatékonyabb működést várnak, akár a Tanácson belül megalakuló külön munkacsoportok, mint például a már létrejött parkolási munkacsoport révén. Az ÉFOÉSZ reméli, hogy az OFT a fogyatékos embereket érintő kérdésekben hasznos szakmai javaslatokat fogalmaz meg, és összehangolja az érintettek igényeit a kormányzati lehetőségekkel. „Bízunk abban, hogy olyan kérdésekben, mint a foglalkoztatás, a rokkantnyugdíjakat érintő változások és a gondnokság tudunk érdemben egyeztetni" – tette hozzá, majd kifejtette, hogy örömükre szolgálna az is, ha a Tanács is figyelemmel kísérné a kitagolási munkacsoport időnkénti tájékoztatóján keresztül az intézményátalakítás folyamatát.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG