Az Európai Parlament egyöntetűen támogatja a fogyatékos személyek mobilitását és befogadásátHír | 2011.11.03.

A fogyatékosügy helyzetéről szóló, Kósa Ádám által benyújtott jelentés a bal oldali frakció részéről is támogatást kapott az Európai Parlamentben. A két oldal összefogást mutat annak tekintetében, hogy jelnyelvi és akadálymentes kommunikációs eszközöket kell fejleszteni, továbbá nagy hangsúlyt fektetnének az oktatási rendszer befogadóképességének javítására és a korai fejlesztésre.

A fogyatékosügy folyamatos tárgyalások tárgya a brüsszeli szervezetben. Tucatnyi norma, szabályozás született már a témával kapcsolatban, ám alapvető probléma, hogy a tervezetek nem tartalmaznak konkrét határidőket, sőt gyakran egyértelmű, körülhatárolt intézkedések sem olvashatók szövegükben. Ennek kiküszöbölése érdekében Kósa Ádám szerint „Európai Bizottság által kiadott European Disability Strategy-vel (EDS) és az EU 2020 stratégiával összhangban lévő nemzeti politikák, stratégiák kialakítása és a már meglévő ilyen nemzeti szintű dokumentumoknak a felülvizsgálata szükséges".

„Az esélyek egyenlősége nem egyenlő az azonos esélyekkel, hiszen utóbbi esetben nem befogadáson alapuló integrációról beszélünk" - olvasható a jelentésben. Akkor lehet eredményességről beszélni, ha ugyanannyi befektetés fogyatékos és nem fogyatékos emberek részéről hasonló eredményt hoz. Ennek eléréséhez az első lépcsőt az oktatás jelentheti, melynek javítása központi kérdésként merült fel. Az ügy fontosságát jelzi, hogy még Dániában (aki élen jár az esélyegyenlőségben) is a fogyatékos fiatalok csupán 5%-a kerül be a felsőoktatásba, és csak 44%-uk a középfokú oktatási rendszerbe. Az alacsony iskolázottság és a kezelések, gyógyszerek költségei sok esetben szegénységbe taszíthatják az érintett családokat. „A szegénységi kockázat egyszersmind stigmaként is szolgál így a rokkantsági ellátásokat és jogosultságokat valóban az arra rászorulóknak kell biztosítani"- írja Kósa, aki a fogyatékos emberekről rendelkezésre álló adatok hiányosságára is felhívja a figyelmet, ezért átfogó kutatások indítását és lebonyolítását támogatná.

Különösen fontosnak tartom, hogy enyhítsük a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait, és kiemelten figyeljünk azokra, akiknek a társadalmi integrációja nehezebb, mint másoké - mondta el Göncz Kinga A fogyatékossággal élő személyek mobilitása és befogadása című jelentés parlamenti vitájában. Göncz leszögezte: az integráció feltétele, hogy a különböző fogyatékossággal élők részt tudjanak venni az oktatásban, a foglalkoztatásban, hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG