Miss Colours Hungary 2012 – az első magyarországi kerekesszékes szépségversenyEsemény | 2012.01.11.

Február 25-én, az Érthetően az Egészségért Alapítvány és az aktív kerekesszékeket gyártó Colours Rehab Kft. szervezésében rendezik meg az első magyarországi kerekesszékes szépségversenyt. A Miss Colours Hungary-hoz hasonló versenyek külföldön már évtizedek óta léteznek. A döntősök ruháját Zoób Kati tervezi.

„A kerekesszékes hölgyek számára is kiemelten fontos a szépség és a nőiesség, így nincs okunk arra, hogy másként tekintsük rájuk, mint ép társaikra" - mondták el a szervezők a sajóttájékoztatón. A verseny során a zsűri az egész személyiséget veszi majd figyelembe, azaz a megjelenés mellett fontos az elhivatottság, a rátermettség és kommunikációs készség is.

Kazány Tibor, a nemzetközi Colours in Motion Ltd. magyarországi képviselőjének, a Colours Rehab Kft.-nek alapítója, a verseny főszervezője elmondta: mióta baleset következtében kerekesszéket használ, azt tapasztalja, a mozgássérült emberek nehezebben tudnak érvényesülni, kevesebb az önbizalmuk. „Ezután azonban ez sem a magánéletben, sem a munka terén nem lesz gond. Ezzel az eseménnyel minden gátat át akarunk törni" – mondta. A versenyzők életét később is figyelemmel szeretnék követni, és ha szükség van rá, segítséget nyújtani.

A Colours Rehab Kft. az egyetlen cég Magyarországon, amely sportszékeket, gyerekszékeket, handbike-okat és síbobokat gyárt. „Meg akartuk mutatni, hogy lehet mást is csinálni, nem csak a TV előtt ülni és sajnálkozni. Rengeteg lehetőség van" – mondta el a Közelképnek. Kazány az anyacég kelet-európai vezetője is egyben: a közeljövőben szeretnék Romániában és Horvátországban is megrendezni a szépségversenyt, évenkénti rendszerességgel.

A zsűri egyik tagja Magony Szilvia szépségkirálynő és műsorvezető lesz, Lakatos Márk és Erika Bogan, amerikai kerekesszékes szépségkirálynő mellett. „Elsődlegesen a kisugárzásra fogok figyelni. Biztos vagyok benne, hogy a lányoknak életre szóló élményben lesz részük, és a verseny jó alkalom lehet ismerkedésre, új barátságok kötésére is" – mondta.

A versenyben egy egyéniségre szabott, egyedi mindennapi viseletben, valamint egy estélyi ruhában vonulnak fel a hölgyek. Szóba került, hogy miért nincs fürdőruhás forduló. „Az egész test megmutatása elriasztaná a jelentkezőket" – mondta Tibor. – „Első körben úgy érzem, hogy ez a két forduló bőven elég. De a jövőben, ha lesz rá igény és kapacitás, lehet."  Az eseményt élőben nem fogják közvetíteni, de az már biztos, hogy a Magyar Televízió közöl majd felvételeket. 

Külföldön már bevett gyakorlatnak számít évenkénti kerekesszékes szépségversenyek szervezése; az amerikai Ms. Wheelchair America már 1972 óta működik. Divatbemutatókon itthon is felvonultak már úgynevezett alt modellek (alternatív modellek: azok, akik valamilyen fogyatékossággal rendelkeznek), azonban ezek leginkább esélyegyenlőségi napokon kerültek megrendezésre. Itthon nem találkozunk sem olyan kampányokkal, amelyek fogyatékossággal élő embereket szerepeltetnek – külföldön jó példa az angol Debenhams 2010-es kampánya, amelyben más „nem szokványos" modelleket is alkalmaztak - , sem kerekesszékes embereknek tervezett kollekciókkal. Valószínűleg az egyetlen példa erre Zoób Kati 1996-os kollekciója, amely a De juRe Alapítvány (DRA) divatbemutatójára készült. Egyrészt ez a tapasztalat, másrészt pedig új márkája, az ATTITUDE az oka annak, hogy a februári verseny döntőseinek ruháit is ő tervezi.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG