Az autizmus nem betegség - Rehabilitációs központ Beregszászban Hír | 2011.11.25.

Egy közelmúltbeli orvosi kimutatás szerint világszerte egyre több a fogyatékos gyermekek száma. Az ilyen gyermekek számára a családi szeretet és törődés mellett nélkülözhetetlen a rehabilitáció, s az ehhez szükséges szakmai segítségnyújtás is.

Beregszászban, a református egyház diakóniai központjának szomszédságában ilyen munka zajlik a speciális igényű gyermekek területi komplex rehabilitációs központjának beregszászi kihelyezett részlegén. A központba érkezésemkor annak vezetője, Tomor Tímea éppen egy ötéves dédai kislánnyal, Barbikával végez készségfejlesztő feladatokat, a munka végeztével azonban szívesen kalauzol végig az intézményben. Szó szerint speciális központról van szó, hiszen genetikai, Rett- és Down-szindrómás, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos, valamint mozgássérült gyermekekkel is foglalkoznak itt, sok más rendellenesség mellett, mint pl. az autizmus.

– Mint laikusnak, vázolná röviden, mi is az autizmus?

– Az autizmus sokak számára betegségnek tűnik, holott valójában nem az, hanem egy állapot: egy idegi-fejlődési rendellenesség, zavar. Hogy mi váltja ki, minek a következménye az autizmus? Ez egy titok, egy hatalmas kérdőjel. A kutatók többféle teóriát felállítottak már, de megoszlanak a vélemények. Többen genetikai problémára gondolnak, genetikai síkra vezetik vissza az autizmust. Sokan viszont pszichológiai alapokon próbálják mindezt megmagyarázni, többek közt az autizmus kiváltó okaként az anyának a rossz lelkiállapotát nevezve meg.

Bár én nem vagyok pszichológus, mégis ezen utóbbi elméletet osztom. A hozzánk forduló szülők körében kisebb felmérést végeztem. Mint kiderült, majd mindegyik gyermek édesanyja a terhességének teljes időszakában, vagy az első három, legmeghatározóbb hónapjában rossz lelkiállapotban volt, sokszor került konfliktushelyzetbe vagy akár extrém stresszhelyzetbe is. Bár senki nem gondolná, de a magzat az anyaméhben minden negatív szituációt érzékel. Az ismét gyermeket vállalni kívánó anyának én mindig azt tanácsolom, próbáljon meg a terhesség ideje alatt más életmódot folytatni, mert ez elősegítheti, hogy a születendő gyermeknek ne legyenek fejlődési zavarai.

A kiváltó okok között szerepel még az anya egészségre káros életvitele, orvosi műhibák, fertőzések, táplálkozási szokások, valamint a környezetszennyezés, egyéni érzékenység a védőoltásokra, illetve a nem megfelelő ivóvíz, bár ezeket bármely fogyatékosság rizikófaktoraként megemlíthetjük.

Az autisták egyik csoportja olyan, mintha egy saját kis világban élne: nincs valódi kapcsolata az emberi külvilággal. Nem tudjuk, milyen mértékben képes átlátni a körülötte lévő emberek gondolkodásának és viselkedésének okát, célját, mert legtöbb esetben nem reagál ezekre. Az autizmus egyik lényeges pontja valójában a kapcsolatteremtés képességének a hiánya, de természetesen ezt sem lehet általánosítani, a rendellenességek, viselkedési problémák nagyon széles spektrumon mozognak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÁRPÁTALJA.MA