Az autista lakóotthonok csak a pályázatokban reménykedhetnekHír | 2012.02.01.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából több mint 12 millió forintot utalt ki a Fogyatékos Személyek Egyenlőségéért Közalapítvány az autista személyeket ellátó lakóotthonok támogatására. A tizenkét kedvezményezett munkabérre, rezsiköltségre és étkeztetésre fordította a kapott összeget.

A rendelkezésre álló keretösszeg 12 millió 350 ezer forint volt, amit tizenkét nyertes szervezet között osztottak szét. A legnagyobb támogatást (2 millió 237 ezer forintot) az Autisztikus Gyermekek Szüleinek Egyesülete kapta. „Minden külön forrásnak nagyon örülünk, és ideig-óráig kisegít a bajból. Sajnos a biztonságos működéshez havonta lenne szükségünk a jelenleginél több bevételre. A szülők leterheltsége már olyan nagy, hogy tőlük nem várhatunk több segítséget, a jelenlegi gazdasági helyzetben pedig a cégek és magánszemélyek adakozó kedve is minimálisra apadt. Csak a pályázatokban reménykedhetünk, de ezek száma és az elnyert összeg nagysága is csökkent az elmúlt évekhez viszonyítva" – mondta el a Közelképnek Eberhardt Erika, az egyesület vezetőségi tagja. A nyertesek közt van még az Esőemberke Alapítvány a Vas megyei autistákért, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a Hajlék Értelmi Fogyatékosokat Segítő Alapítvány, amely a legkevesebb támogatást (207 ezer forintot) kapta.

A támogatást munkabérre, egyéb személyi jellegű költségekre, szolgáltatások vásárlására (ide értve a rezsiköltséget is), kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére fordíthatták a szervezetek, amelyeknek legfőbb gondját a folyamatos működtetés megoldása jelenti. „Nem említettem még az irodaszerek, a tisztítószerek költségét. Felújításra, fejlesztésre nem is gondolhatunk, sőt sajnos az elhasználódott eszközeink pótlására sincs módunk. Tartozásaink is vannak, amelyek kiegyenlítését hónapról-hónapra be kell terveznünk ahhoz, hogy működőképesek maradhassunk" – tette hozzá Eberhardt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) által a lakóotthonok működésére kiírt pályázat egy intézményre jutó összege számos kritériumtól függött, így például a betöltött férőhelyek, a ténylegesen ott lakó autizmussal élő személyek létszámától, továbbá a társuló fogyatékossággal rendelkezők létszámától. „Nem állítjuk, hogy minden szervezet azonos minőségi kritériumok mentén szervezi a munkát, de erre törekszenek - és az FSZK autizmus-ellátás minőségfejlesztését szolgáló, 2011-ben kiemelt projektben megvalósuló fejlesztő munkát örömmel üdvözlik" – olvasható az Autisták Országos Szövetsége által kiadott Majorháló Nyilatkozatban.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG