Az Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman az új rokkantsági ellátórendszer ügyébenHír | 2012.08.07.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az alapvető jogok biztosához fordult még a tavasszal, mert úgy véli, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény több ponton ellentétes az Alaptörvénnyel. A tárgyban közel negyven magánszemély is panasszal élt az ombudsman felé, aki kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály utólagos vizsgálatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága szerint azonban az Alkotmánybíróság régebbi döntései egyértelmű válaszokat adnak.

A MEOSZ sérelmezte a garanciális szabályok gyors, megfelelő felkészülést nem engedő megváltoztatását, az ismételt felülvizsgálatra kötelezést, a korábbi jogerős bírói határozatok felülírását, a korábban megállapított rokkantnyugdíjak helyébe lépő támogatások összegének jelentős csökkentését, továbbá az ellátás mellett végezhető keresőtevékenység korlátozását illetve kizárását. Az ombudsman több ponton megalapozottnak találta a MEOSZ alkotmányossággal kapcsolatos panaszait.

„A MEOSZ bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság az érintettekre nézve kedvező döntést fog hozni" - tudatta a MEOSZ közleményében, melyben kitért arra is, hogy június végén 17 magánszemély strasbourgi beadványát is támogatták, mivel a rokkantnyugdíj eltörlésével a magyar állam megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményt.

Szabó Máté ombudsman indítványban kiemelte, hogy a rokkantsági ellátás alapvető szabályait megváltoztató törvényi rendelkezéseknek a jogbiztonság elvének megfelelően eleget kell tenniük a szerzett jogok fenntartásába vetett bizalom követelményének. Az ombudsman szerint az ellátás összegének és tartalmának alapvető változtatására csak megfelelő hosszúságú átmeneti idő elteltével kerülhet sor, a januárban életbe lépett törvény esetében azonban az Országgyűlés az érintettek védelmére vonatkozóan semmilyen garanciális szabályt nem alkotott, az átmenet nélküli változtatás pedig alkotmányosan nem indokolható.

Az ombudsman hangsúlyozta, hogy a rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás a társadalmi esélyegyenlőség megteremtésének egyik alapvető eszköze, és az esélyegyenlőség elvével ellentétesek azok a törvényi rendelkezések, amelyek nem teszik lehetővé az alacsony összegű ellátás folyósítását keresőtevékenység időszakában, sőt, bizonyos idő után az ellátás megszüntetésére is sor kerülhet. Szabó Máté az alkotmánybírósági indítvány benyújtása mellett a kifejezetten jogalkalmazási jellegű, a hatósági eljárást, illetve döntéseket kifogásoló panaszok alapján átfogó vizsgálatot is indított.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG