Az alkotás folyamata magát az életet jelentiEsemény | 2011.12.10.

A Fogyatékosok Világnapjának apropójából kiállítás nyílt november 30-án, a Veszprém Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) közös együttműködésével az NRSZH Főigazgatóságának tárgyalótermében.

A rendezvény háziasszonya Szabóné Varga Valéria főigazgató-helyettes asszony bevezető szavai után Dr. Pósfai Gábor az NRSZH főigazgatója ünnepi köszöntő beszédében elmondta: „A Fogyatékosok Világnapjának az a jelentősége, hogy ilyenkor megállunk egy pillanatra a mindennapokban és arra koncentrálunk, hogy a fogyatékos személyeknek, és a szociális segélyre szorulóknak a legtöbb segítséget nyújtsuk. Komoly hagyomány nálunk, hogy ezen a napon vendégül látunk egy-egy intézményt, akik lehetőséget kapnak a bemutatkozásra."

Az idei évben, a Veszprém Megyei Önkormányzat Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézmény lakóinak színvonalas képzőművészeti alkotásait csodálhatták meg az érdeklődők. „Ezek a műtárgyak az intézmény ellátottjainak, lakóiknak szívét, lelkét mutatják meg" - hívta fel az egybegyűltek figyelmét Kovács Norbert a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke. 

„Volt, hogy harminc malacot csináltam megrendelésre. A kezemmel formáztam a fülét, az orrát, a kunkori farkincáját" – mesélte nagy örömmel Bőczén Krisztina, aki a dákai intézményben két éve, napi rendszerességgel 6-8 órában, a szociális foglalkoztatás keretében készít kézműves alkotásokat: különböző formájú, színes öntött gyertyákat, kerámia szélcsengőt, hal alakú hűtő mágnest, malac persejt, virágot, amiért fizetést kap. Kiállításra, piacra is viszik eladni az intézmény lakóinak munkáit. Az eladott műtárgyakból származó bevételt pedig az intézmény kapja.

„A intézet a mai kor igényeinek megfelelő, és méltó elhelyezési feltételt biztosít lakói számára" - állította Hanich Ferenc, a dákai székhelyű intézmény igazgatója. Az integrált intézményben az ellátottak szociális foglalkoztatás keretében dolgozhatnak. A munka rehabilitációs és fejlesztő foglalkozásokon előállított piacképes termékek pedig a fogyatékos személyek művészi érzékenységéről tanúskodnak. „Az intézet lakói által készített, kiállításon is bemutatott műtárgyak olyan életminőséget mutatnak be, ahol az alkotás folyamata, magát az életet jelenti ezeknek az embereknek"- tette hozzá. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG