„Az orvos eleve úgy indított, hogy minek nekem gyerek” – kismamák kerekesszékbenHír | 2017.01.15.

Sokan nem értik meg őket. Sokan felelőtlenségnek tartják, ha egy mozgássérült nő gyermeket vállal. Ők azt mondják, ugyanúgy anyák szeretnének lenni, mint egészséges nőtársaik. Megpróbálnak a lehető legjobb szülők lenni, nem foglalkoznak az ítélkezőkkel. Két guruló kismama osztotta meg velünk tapasztalatait, félelmeit, reményeit.

Oláh-Koppány Andrea (31) már ismerős lehet az olvasóknak, tavaly mutattuk be kislányával és férjével, Sanyival. Az akkor kezdő óvodás Emma Flóra teljesen levett minket a lábunkról. Azóta is nyomon követem az életüket, mert érdekel, hogy vannak, és mert nagyon inspiráló a hozzáállásuk. Most újabb családtag érkezik hozzájuk. 

Szalai Krisztinával (31) Andi hozott össze minket. Kriszta az első babáját várja ép párjával, akivel internetes társkereső oldalon ismerkedtek meg. Kriszta azt mondja, már a profilján őszintén vállalta állapotát, nem árult zsákbamacskát, nincs értelme. Nyitott hátgerinccel és dongalábakkal született, a járás következtében pedig felsebesedett bal lábát lábszárközéptől amputálták. Inkontinenciával is küzd, mindezek ellenére ragyogó, büszke kismama. Ahogy Andi is. A két mozgássérült várandóssal egy bevásárlóközpontban találkoztunk nemrég. Mindketten aktívak: Kriszta munkából jött, Andi épp szabadságon van.

Azt hittem, már kiírtak benneteket. Hogyhogy még dolgoztok?

Kriszta: Én holnap megyek utoljára, a II. kerületi önkormányzat egyik ügyfélszolgálati irodájában dolgozom két másik kerekesszékes kollégával. Ez kifejezetten megváltozott munkaképességűek munkahelye. Az igazság az, hogy néhány hete kiírt az orvosom, mert a folyamatos ülőpozíció már nem tesz jót, de szükség van rám, ezért reggelente még besegítek az indulásnál. De tényleg csak holnapig.
Andi: Én május végéig tervezem, muszáj, a pénz miatt. A Müpában vagyok egyébként archívumkezelő. Most a 19. héten járok, addigra már túl leszek a 30.-on, remélem, nem lesz semmi komplikáció. Sakkozni kell a bevételekkel, egyáltalán nem mindegy, mikor kezdem meg a táppénzt, mi alapján számolják a kismama-járandóságaimat. Ráadásul ha letelik a gyermekágyi időszak, eléggé nehéz helyzetbe kerülünk, ugyanis vagy gyedet kaphatok, vagy rokkantsági járadékot. A kettőt együtt nem. A rokkantságit csak töröltetni lehet, felfüggeszteni nem, ha a gyedet választod. Vagyis amikor újra igényled, újra kell járnod az összes kivizsgálást. Igazából azért nem logikus, mert attól, hogy gyereket szülök, nem fogok tudni újra járni is.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: NLCAFE.HU