„Az nem lehet, hogy ne lássam az eget meg a napot!”Hír | 2014.11.24.

A gyönyörű hangú, gyengénlátó lány 18 évesen teljesen összetört, amikor kiderült, hogy hiába várt a megváltó műtétre. A teljes vakság álmait veszélyeztetné. 

Egy váci kollégiumban keresünk egy csendes zugot a beszélgetésre. Tóth Viki kísérettel  érkezik, de csak szavakkal segítik, hol, merre forduljon és hol vannak lépcsők.  Van botja, ám azt csak teljesen idegen helyen használja, a kollégiumot elég jól ismeri, immár két éve él ott, amióta a Pikethy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakán tanul.

A gyengénlátó lány a fogyatékkal élők tehetségkutatójának döntőjére készül.  Több versenyen voltak már sikerei, mégis meglepte, hogy a Paraszupersztár legjobbjai közé választották.

„Eszembe sem jutott, hogy bekerülök a döntőbe. A verseny előtt egy héttel beteg voltam. Ráadásul egyedül készültem fel,egyáltalán nem segített tanár, a dalt is én választottam. A zsűri szerint jól.” – mondja büszkén.

A most 20 éves lány sosem látott tökéletesen, úgy becsüli, gyerekként még 70 százalékos lehetett a látása, de ehhez csőlátás is párosult.

„Szüleim úgy magyarázták a kiskori állapotomat, hogy ha a szőnyegre tettek egy gombostűt, akkor azt megtaláltam, de a pöttyös labdát, ha nem esett bele abba a fókuszpontba, akkor nem."

Vikinek a születésekor fellépett oxigénhiány okozta az úgynevezett retinitis pigmentosa betegséget. Ez magyarul festékes szemideghártya-gyulladás. A látóidegsejtek fokozatosan elhalnak és pigmentek veszik át a helyüket.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÍR24