Az irány jó, de tovább kell haladnunkHír | 2013.12.04.

Az Európai Parlament első siket képviselője, Kósa Ádám szerint Magyarországon számos intézkedés történt a fogyatékkal élők helyzetének javítása érdekében, ugyanakkor folytatni kell az olyan programokat, mint a nagy létszámú bentlakásos intézmények kiváltása és a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése.

Magyarországon az elmúlt években több előrelépés történt, amely azt szolgálja, hogy a fogyatékossággal élő embereket – a meglévő vagy megmaradt képességeket előtérbe helyezve – a társadalom hasznos tagjaként kezeljék – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Kósa Ádám. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) elnöki posztját is betöltő politikus rámutatott, az irány már jó, de folyamatos munkával kell továbbhaladnunk az érintettekkel és az érdekvédelmi szervezetekkel együtt. Véleménye szerint a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások új rendszere lehetővé teszi, hogy végre fenntartható bázison alapuljanak a fogyatékossággal élőket segítő szociális ellátások.

– Folytatnunk kell az olyan, már megkezdett programokat, mint a nagy létszámú bentlakásos intézmények kiváltása és a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése. Ugyanakkor, mint minden más ember számára, az érintettek körében is fontos a foglalkoztatás növelése, vagyis hogy aki képes rá, az legalább hat órában dolgozhasson. Ehhez szükség van a hasznosítható, piacképes tudás átadására, az akadálymentesítés pedig alapvető elvárás kell hogy legyen – hangsúlyozta Kósa Ádám, hozzátéve, mindehhez elengedhetetlen a társadalmi befogadás.

Magyarországot egyébként nemrég vizsgálták meg egy olyan projektben, amelyben több mint 150 szakértővel konzultálnak egy-egy ország megítélésekor, a fogyatékos emberekre vonatkozó ENSZ-egyezmény végrehajtását elemezve. Hazánknak néhány területen van javítanivalója ugyan, de ezzel olyan nyugat-európai országokkal vagyunk egy csoportban, mint például Németország, Dánia vagy Franciaország. – Szégyenkeznivalónk tehát nincs, teendőnk viszont még sok van, nemcsak itthon, hanem európai szinten is – emelte ki a politikus, példaként említve, már több mint kétéves késésben van az Európai Bizottság az úgynevezett európai akadálymentesítési jogszabálycsomaggal, amely felgyorsítaná és egységesítené az akadálymenetesítés folyamatát Európában.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MNO