Az informatika a fogyatékkal élők előtt is nyitva állHír | 2016.01.09.

Ingyenes képzés a hallási és látási fogyatékkal élőknek

A fogyatékosság leküzdése a fogyatékossággal élő emberektől külön erőfeszítést, a környezettől pedig az akadályok megszüntetését, illetve képletesen és a valóságban is az akadályok kikerülésére való felkészülést igényli. Ezt felismerve 14 éve ingyenes informatikai felzárkóztató programot indított az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara. A tanfolyamok nyíltak, tehát nemcsak az Óbudai Egyetem hallgatói számára látogathatóak. Minden olyan hallási és látási fogyatékkal élő hallgató igénybe veheti, aki vállalni tudja az egyetemre utazást és az otthoni további gyakorlást.

A mozgási fogyatékossággal élők számára legtöbbször a közlekedési akadályok csökkentése a legfontosabb igény. Az akadálymentes fizikai környezet biztosítása lehetővé teszi az önállóságot és a teljes értékű életvitelt. Az érzékszervi fogyatékossággal élő, különösen a nagyothalló és siket, valamint a gyengénlátó és vak emberek számára a legnagyobb akadályt az információkhoz való hozzájutás jelenti, ami a tanulásban jelentős hátrányt jelent. Ezért különösen a tanulással és a munkavégzéssel kapcsolatos helyzetekben nagyban hozzájárulhat az információszerzési és kommunikációs akadályok leküzdéséhez a korszerű infokommunikációs eszközök hatékony használata.

Az érzékszervi fogyatékkal élők gyakran a többségi társadalomtól való izolációjuk miatt is különösen hátrányos helyzetben vannak, így kiemelt támogatásuk rendkívül indokolt.

A problémát felismerve az Óbudai Egyetem egyik elődintézménye, a Budapest Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Kara 2001-ben speciális informatikai felzárkóztató programot indított, melynek elsődleges célja az informatikai írástudás elősegítése a látáskorlátozott és a halláskorlátozott emberek számára.

Létrehozott egy speciális felszereltségű fejlesztőlaboratóriumot, ahol a látáskorlátozott és a halláskorlátozott hallgatók elsajátíthatják azokat a legfontosabb ismereteket, melyek szükségesek az infokommunikációs rendszerek és eszközök hatékony használatához. Azért, hogy a megszerzett jártasságról bizonyítványt is kaphassanak, a BMF informatikai kara megállapodást kötött a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal, ez a szervezet jogosult ugyanis Magyarországon az Európai Számítógép-felhasználói Jogosítvány kiadására. A tanfolyamokon felkészített hallgatók sikeres vizsga után megkaphatják az ECDL-bizonyítványt, mely bizonyítvány úgy a tanulmányok során, mint a munkavállaláskor nagy előnyt jelenthet.

 A 2001 óta rendszeresen folyó tanfolyamokon eddig 411 hallgató vett részt a következő megoszlásban: 216 látássérült, 188 hallássérült és hét siket-vak hallgató. A tanfolyamok segítségével 191 hallgató szerzett teljes körű, míg 96 hallgató ECDL Start bizonyítványt. Egyes ECDL-témakörökből (modulokból) eddig 68 hallgató vizsgázott sikerrel. Jelenleg a tanfolyamokra 41 hallássérült és 20 látássérült hallgató jár.

 A speciális felkészítőprogram sajátosságai:

 A felkészítőtanfolyam és a vizsgák is térítésmentesek. Finanszírozásukat az Óbudai Egyetem biztosítja. A vizsgakártyák megszerzése is térítésmentes, melyeket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a külön megállapodás alapján bocsátja a sikeresen vizsgázottak rendelkezésre. A látássérült hallgatók felkészítését programozó matematikus végzettségű vak tanár (Ecsedi Csaba) végzi. A hallássérült hallgatókkal informatikus végzettségű mérnöktanár (Cserfalvi Annamária) foglalkozik, aki jelnyelven és orális nyelven párhuzamosan oktat.

A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzését célozza, de igény szerint az összes modulra is ad felkészítést. A felkészítés gyakorlatközpontú, az egyes modulok képzési időtartama 40-50 óra.

A kontaktfoglalkozások konzultációs jellegűek gyakran a foglakozásokon túli (például Skype- és azonnali üzenetküldéses) kapcsolattartással.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: EDUPRESS.HU