Az infokommunikációs akadálymentesítés, a választójog és a közszolgálat hozzáférhetősége lesz hangsúlyos Lovászy László Gábor munkája során a Fogyatékossággal Élők Jogaival foglalkozó BizottságbanHír | 2012.10.01.

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény 119 részes állama 20 jelöltből választotta ki Lovászy László Gábort, aki nyolc másik újonnan beválasztott kollégájával együtt 2013. január 1-től foglalja el helyét a Fogyatékossággal Élők Jogaival foglalkozó Bizottságban. Lovászy a Közelképnek elmondta, munkája során az infokommunikációs akadálymentesítésre, a befogadó oktatásra, a munkahelyek akadálymentesítésére és a közszolgálat hozzáférhetőségére fog koncentrálni.

„Legfőképpen az infokommunikációs akadálymentesítésre szeretnék fókuszálni, hiszen itt rendelkezem nemcsak elméleti, tudományos és publikálási múlttal, hanem személyes élményekkel és tapasztalatokkal is" – mondta a Közelkép Hírügynökségnek Lovászy László Gábor, az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival foglalkozó Bizottságának új tagja. Lovászy, aki 80%-ban vesztette el hallását néhány napos korában, úgy nyilatkozott, a korai fejlesztés, a befogadó oktatás, a választójog, a munkahelyek akadálymentesítése, valamint a közszolgáltatások hozzáférhetősége is hangsúlyos lesz munkája során 2013-tól a Bizottságban.

Lovászy László Gábort a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény 119 részes tagállama titkos szavazáson 20 jelöltből, a harmadik legmagasabb szavazati aránnyal, az első körben választotta meg a Bizottság tagjává az ENSZ New York-i székhelyén. „Az ENSZ tagállamok a saját szempontjai és megfontolásai, valamint a rólam szerzett, kétoldali, személyes elbeszélgetéseinken alapuló benyomásai, a CV-m, és az eddigi munkásságom megítélése alapján adhatták le a szavazatukat" – tudtuk meg Lovászytól, aki Magyarországon a súlyos hallássérültek körében először szerzett jogi PhD fokozatot 2007-ben és annak megszerzését megelőzően is már a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos jogszabályok kidolgozásában vett részt, 2009 óta pedig Kósa Ádám EP képviselő fogyatékosságügyi szakértőjeként dolgozik. „Nem számítottam ekkora többségre, hiszen ez a kétharmados támogatottság nagyon magasnak mondható" – tette hozzá.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG