Az impulzivitás az ADHD egyik tünete- figyelemzavar, magatartászavarHír | Szakmai cikk | 2013.11.15.

A gyermekkorban előfordulófigyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) egyik gyakori tünete az impulzivitás, ami számos viselkedésmintában jelentkezhet.

Ebben az esetben a gyermekek érzékelhetően éretlenebbek a kortársaiknál, nem képesek várakozni, türelmetlenek, mindent azonnal akarnak.
Ehhez társul az is, ami az ADHD-s gyermekek általános jellemzője: nem képesek felismerni és előre látni a tetteik következményeit.

Az impulzivitás az ADHD egyik tünete.

Az impulzivitás az ADHD egyik tünete, amely más problémák megjelenési formája is lehet. Az impulzív gyermekek általában képtelenek az azonnali reakcióik elfojtására, nem képesek átgondolni tetteiket, azelőtt, hogy cselekednének.

Ez jelentkezhet abban, hogy

  • Meggondolatlanul tesznek megjegyzéseke,
  • Körülnézés nélkül átrohannak az úton, minden előjel nélkül!

Impulzív ADHD-val együtt élni?

A hiperaktivitás-zavar az esetek jelentős részében kezelhető, elfogadható és bizonyos esetekben kinőhető, serdülőkorra enyhülő probléma, amivel együtt élni olykor nem egyszerű ugyan, azonban ha időben felismerjük, nem is lehetetlen.
Egy hiperaktív gyerek sokszor érdeklődő, sokoldalú, de akaratosabb társainál, és érdeklődése hamar elhagyja, beszélgetés közben pedig nagyon nehéz fenntartani a figyelmét.

Az impulzív ADHD-s gyermek általában már azelőtt válaszol a kérdésre, hogy végighallgatta volna azt. Tulajdonképpen nem az elhangzó kérdés ragadja meg, csupán annak nyomán indul el gondolatmenete, azonban ha figyelünk rá, ha meghallgatjuk, akkor észrevehetjük egyedi látásmódját, megérthetjük, hogyan látja a világot.

Meg kell érteni az impulzív gondolkodásmódot!

Ha megértjük az impulzív figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros gyermek gondolkodását, könnyebb lesz mind a gyermek, mind a környezete számára az együttélés.

Impulzivitás és kontrollproblémák

Az impulzivitás egyik legjellemzőbb tünete a kontrollprobléma, melyek gyakorlatilag az élet minden területén jelentkezhet. Az impulzív gyermek nehezen vagy egyáltalán nem képes kontrollálni önmagát: nem azért nem viselkedik, mert rossz akar lenni, hanem mert nagyon nehezen, tanulás útján képes viselkedését befolyásolni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: FIGYELEMZAVAR.HU