Az idősödő elme – a szeretet a hívószóHír | 2014.12.22.

A szellemi leépüléssel járó betegségek a szakma és a család szempontjaiból.

Az Alapellátási Szabadegyetem legutóbbi háziorvosoknak, belgyógyászoknak szervezett tudományos tanácskozásán a demenciáról, a szellemi leépüléssel járó betegségekről is szó volt, az Alzheimer-kórról is. Bemutatkozott az Alzheimer Café Győr, a betegeknek és főleg családtagjaiknak beszélgetési lehetőséget nyújtó civil kezdeményezés. „Az öregkor nem kór" – hangzott el, de köztudottan számos betegség esélye, gyakorisága növekszik az életkor előre haladtával. A demenciában szenvedők mintegy ötven százaléka Alzheimer-kóros és az alzheimeres családtagot ápoló rokonok felénél pszichés zavarok jelentkeznek a testi-lelki terheléssel járó feladatok miatt.

A háziorvosokat üzleti gondolkodásra is rákényszeríti rohanó világunk, de például a demenciában szenvedők sokkal jobban elfogadják a tanácsokat, ha beszélgetés közben szemkontaktust létesítenek velük és esetleg kedvesen meg is érintik a kezüket. Az Illyés Gyulától származó mondás szerint „A halhatatlanság elvben fel van találva, csak alkatrészcsere kérdése az egész." Ha ebben nem is hiszünk feltételek nélkül, az biztos, hogy foglalkozni kell az időskor kérdésével, mert hamarosan mondhatni az öregek bolygója lesz a Föld, 2050-re elérheti a 2,5 milliárdot a 65 éven túli emberek száma. Ezért is fontosak az olyan civil kezdeményezések, mint az Alzheimer Café Győr. Ezt dr. Schmidt Péter professzor hangsúlyozta, az Alapellátási Szabadegyetemet szervező Egészséges Nemzedékért Alapítvány elnöke.

Sosem hittem volna... címmel tartott előadást az Alapellátási Szabadegyetemen dr. Menyhárt Miklós bőnyi háziorvos, a győri Alzheimer-kávézó kezdeményezője. Korábban, míg nem került közvetlen kapcsolatba alzheimeresekkel, nem hitte, nem gondolta volna, hogy mennyire összetett probléma a demens betegek kezelése. Szerinte fontos tudni, hogy a beteg a betegségéből adódó gondokat nem is nagyon érzékeli, nem tudja, mekkora terhet ró az a családtagokra. Teljes ellátást, folyamatos együttlétet és szeretetet igényel a beteg.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KISALFÖLD