Az étrendtől függ a mentális egészség isHír | 2015.10.18.

Étrendünk nagyban befolyásolja mentális egészségünket is, állítja egy tanulmány és össze is foglalja, hogy hatnak a különböző tápanyagok, illetve hiányuk a szervezetre.

sszeállította a mentális egészség fenntartásához szükséges táp- és hatóanyagok listáját a University of Melbourne kutatócsoportja. Tanulmányuk szerint ezeknek kell szerepelniük a mindennapi étrendben, egyrészt a testi egészség megőrzése, másrészt a szellemünk karban tartása miatt.

Omega 3 zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak, főként az omega-3 zsírsavak, gyulladáscsökkentő hatásúak és hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Mindemellett ezen zsírsavak képesek enyhíteni a depresszió, a bipoláris depresszió, a PTSD és a pszichózis hatásait is. Ezek a hasznos zsírsavak diófélékben, magvakban és osztrigában is megtalálhatóak, de legnagyobb mennyiségben olajos halakban lelhető fel: szardíniában, lazacban, szardellában és makrélában. (A makrélát és más nagyobb halakat higanytartalmuk miatt csak mértékkel szabad fogyasztani!)

B-vitaminok és folsav

Az anyagcserefolyamatok nagy részéért a megfelelő B-vitamin-ellátás a felelős. Különösen fontos ezek között a B9-vitamin, más nevén a folsav, amelynek hiánya hozzájárul a depresszió kialakulásához. A folsav forrása leveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, élesztő és diófélék. A B-vitaminokat nagy mennyiségben feldolgozatlan húsokban, tojásban, sajtfélékben, valamint teljes kiőrlésű gabonában és diófélékben találhatjuk meg. Ha étrend-kiegészítőket vásárolunk, figyeljünk arra, hogy olyat vegyünk, amelyben a B-vitaminok együtt szerepelnek, mert együtt szedve ezek erősítik egymás hatását!

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA