Az első néma epizód az ABC-sorozatbanHír | 2013.03.12.

A fiataloknak szóló Switched at Birth (Elcserélt lányok) sorozat epizódja a múlt héten egy hang nélkül, jeleléssel ment le. Beszélgetés nem, csak atmoszféra és zene hallatszott.

Múlt héten az ABC Family olyasmivel állt elő, amit kereskedelmi televíziós csatorna az Egyesült Államokban eddig nem mert: egy egész epizódot jelnyelven sugárzott a Switched at Birth (Elcserélt lányok) sorozatból. Semmilyen verbális párbeszéd nem hallatszott benne. Ez a nézőktől is másfajta hozzáállást, nagyobb figyelmet követelt. A show aznapi nézettsége csak minimálisan csökkent a szokásos érték alá.

Ez az első mainstream sorozat az Egyesült Államokban, aminek főbb karakterei közül többet is siket színész alakít, köztük a veteránnak számító Marlee Matlin, aki 1986-ban az Egy kisebb Isten gyermekeiben nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat, de láthattuk Az elnök emberei-szériában is. A színésznő most egy iskolai tanácsadót játszik, illetve a két siketnéma főszereplő közül az egyik édesanyját.

A műsor a brazil szappanoperákat idéző alapötleten túl, ami születésükkor elcserélt lányokra épít, olyan problémákkal foglalkozott 2011-es indulása óta, mint a hallásjavító implantátumok, a logopédia, valamint a siketek és nem siketek közötti párkapcsolat. Az egyik elcserélt lány, a szegényebb családban betegség miatt halláskárosodást szerzett, őt a 86-os születésű Katie Leclerc alakítja. Jóbarátját, a James Deanre hajazó motoros fiút pedig Sean Berdy. Természetesen nemcsak egymással jelelnek, de a többi szereplő is rendszeresen így kommunikál velük.

A producerek már a második epizódtól folyamatosan trenírozták a közönséget a jelnyelv használatára, mivel magától értetődően integrálták azt a dialógusokba, és arra is ráébreszthették a nézőket, hogy a szájról olvasás mennyire nehéz a legtöbb siket számára. Volt, hogy a szereplők jelelős horrrorfilmet forgattak, eddig azonban egyetlen epizód sem használta kizárólagosan a jelnyelvet. Az Uprising-ban egy olyan halláskárosultak számára létesült iskolát fenyeget bezárás, ahová több szereplő is jár.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: INDEX