Az ebolából meggyógyultak, de megvakultak - íme, a posztebola-szindrómaHír | 2015.02.22.

Gyanítható volt, hogy az ebolából felgyógyult emberek egészsége soha nem lesz olyan, mint a fertőzés előtt. Ahhoz túl nagy volt a megpróbáltatás, és ha a fizikai állapot valamelyest stabilizálódott is, a vírus rombolása életre szóló károkat okozott a szervezetben.

Az MTI információi alapján a fertőzésből felépült emberek körülbelül fele számol be súlyos egészségromlásról.

Teljes vakság, átírt hormonok

A leggyakoribbak a szem betegségei - a 29 éves Romeo Doe-t például novemberben engedték ki a libériai főváros, Monrovia egyik ebolaközpontjából. A fiatalember a fertőzés lezajlása óta nyomást érez a szemében, ami a látását is befolyásolja. Van, aki a látását is elveszítette. Gyakoriak az izületi megbetegedések, a haj elvesztése, és a memóriaproblémák is. Más emlékezetkieséssel küzd. A túlélő nők egy részénél a hormonháztartást írta át az ebola, a nők menstruációs gondokkal küszködnek.

Dan Kelly ebolakutató véleménye szerint nagyon nehéz eldönteni, hogy egy-egy páciensnél mi tartozik a régi (eredetileg is meglévő) és az ebola okozta tünetek közé, hiszen a hiányos egészségügyi nyilvámtartások ezt nem segítik elő. Ami biztos, hogy az ebolavírus akár végzetesen próbára tette a betegek immunrendszerét és elősegíthette más betegségek kialakulását, vagy lappangó betegségek fellobbanását.

Szétrombolt életek

Bár nem taglalták hosszasan a fertőzés lelki hatásait, szinte biztos, hogy a súlyos ebolafertőzés, a rosszullétek és a halállal való küzdelem próbára tette a betegek mentális egészségét is. Pánikrohamok, szorongásos tünetek jelentkeznek a túlélőknél.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LIFE