Az autizmussal élőkértEsemény | 2013.10.30.

A boncodföldei autista gyerekotthon lakóinak, illetve az otthon fennmaradásáért rendeztek gálaestet múlt hét kedden.

Az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány és az Esélyteremtési Ház estjén Balaicz Zoltán alpolgármester nyitotta meg. Elmondta, hogy az alapítványt 1994-ben szülők és gyógypedagógiai szakemberek hozták létre. A kommunikációs nehézségekkel küzdő autisták fejlesztése és felügyelete komoly nehézségeket jelent a családnak, hangzott el.

A hozzátartozókat is tehermentesíteni kell, ezért jött létre a boncodföldei védőotthon. Bár 20-23 ezer autista és Magyarországon, nagyon kevés hasonló intézmény van. Valamennyit civil szervezet működteti. A boncodföldei otthont egyre nehezebben tartja fenn az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány, ezért szervezték meg a Keresztury VMK-ban tartott gálát.

Merics Nikolett, a rendezvény szervezője, az otthon önkéntese elmondta: sokan a kezdeményezés mellé álltak, amiért nagyon hálás. Igényes és sokszínű műsort állítottak össze, a sanzontól és népzenén át a capuera bemutatóig számos produkcióval szórakoztatták a fellépők a közönséget. A bevételt a védőotthon működésére, valamint alternatív kommunikációs eszközök beszerzésére fordítják.

- Főleg autizmussal élő, illetve halmozottan fogyatékkal élő embertársainkat látjuk el – mutatta be a tevékenységüket Horváthné Németh Szilvia intézményvezető, gyógypedagógus. – Minimális állami normatívából és a szülők térítési díjából működik az otthon, illetve adományokból és pályázatokból igyekszünk biztosítani az anyagi hátteret. A kiadásaink a halmozottan fogyatékkal élők ellátása miatt nőttek meg, szükségleteik kielégítésére több munkatársra és speciális környezetre van szükség. A fejlesztő eszközök és módszerek beszerzése is sok pénzbe kerül.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ZAOL.HU