Az autizmussal élők segítése az egész társadalom ügyeHír | 2014.12.02.

A fogyatékossággal élők, köztük az autisták segítése, a rájuk való odafigyelés nem csak az érintettek, a családjuk és az őket gondozók ügye, de az egész társadalomé is, ezért a kormányzat is kiemelt figyelmet kíván rájuk fordítani – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi)  szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Budapesten.

Az államtitkár az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában tartott Autista napon hangsúlyozta, a kormányzat intézkedéseivel egyértelművé kívánja tenni, hogy elkötelezett a fogyatékossággal élők és családjuk támogatásában, és minden segítséget megad nekik abban, hogy ne maradjanak magukra.

Czibere Károly közlése szerint el kell érni, hogy a fogyatékossággal élők megkapjanak minden esélyt és lehetőséget arra, hogy ugyanúgy élhessenek, mint mások, így például ugyanolyan feltételekkel juthassanak minőségi közszolgáltatásokhoz. Az államtitkár azt ígérte, hogy a fogyatékossággal élők ügye, azon belül az autistáké ugyanolyan hangsúllyal jelenik majd meg a kormányzat politikájában, mint eddig; ez például a szolgáltatások további fejlesztését jelenti - tette hozzá.

Fontosnak mondta azt is, hogy azok a civilek, akik komoly erőfeszítésekkel tartanak fenn autistákat segítő szolgáltatásokat, a jövőben még több figyelmet, valamint többletforrásokat kapjanak. Arról is beszélt, szeretnék a támogatási rendszert úgy átalakítani, hogy a jövőben az állami források ne pályázati formában jelenjenek be, hanem egy kiszámíthatóbb finanszírozási forma keretei között, így a segítő szervezetek hosszabb távon is tervezni tudják majd a tevékenységüket.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL