Az autizmus tünetei csecsemőkorban Tanulmány | 2013.10.14.

Az autizmus egy máig megfoghatatlan betegség, amely igazán csak 3-4 éves kor körül válik egyértelművé. A szó jelentése: önmagára irányuló, és a betegségnek is ez a legtipikusabb tünete. Az autisták kevésbé figyelnek a külvilágra, inkább egy saját, belső világra koncentrálnak. A betegség háttere máig nem ismert, de valószínűsíthető, hogy genetikai tényezők és környezeti hatások állnak a legesélyesebb okok között.

Lássuk, hogy milyen tünetek alapján lehet a betegség veszélyére következtetni csecsemőkorban.

Mosoly

A kisbabáknál fél éves koruk körül jelenik meg először az úgynevezett szociális mosoly. Ez azt jelenti, hogy mosollyal reagálnak környezetük, elsősorban a szülők közeledésére, illetve ugyanezt a reakciót válthatja ki az is, amikor meglátnak egy-egy ismert tárgyat maguk körül. 

Az autizmus ebben a korban még egyáltalán nem diagnosztizálható, de tény, hogy a szociális mosoly elmaradása már lehet egy jele annak, hogy a későbbiekben a gyereknél előfordulhat ilyen betegség. A mosoly normál esetben azt jelenti, hogy a gyerek nyitott a környezetének ismert elemeire és örül azok megjelenésének. Ennek elmaradása viszont azt sugallja, hogy nem érdeklődik annyira kifelé, amennyire ez a kora alapján általános lenne.

Játékokért nyúlás

Szintén a környezetére adott reakciók egyike az, hogy a kisbabák már akkor nyúlnak tárgyak felé, amikor még nem is képesek azt azonosítani. Fél éves kor után már minden érdekli egy egészségesen fejlődő kisbabát, mindennel játszani akar, bár természetesen nem méri fel annak lehetőségét, hogy valami akár veszélyes is lehet számára. 

A kíváncsiság kinyílása hagyományos esetben mindig nagyon jellemző a kisbabákra, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk egyáltalán nem érdeklődik tárgyak, játékok iránt, nem nyúl utánuk, akkor nem árt, ha megmutatjuk egy szakértőnek. Persze nem kell azonnal autizmustól tartani, de az tény, hogy a betegség mielőbbi felfedezése sokat segíthet a későbbiek szempontjából.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL