Az autizmus megjelenítése a 43. Debreceni VirágkarneválonEsemény | 2012.08.18.

Az Angyalliget Közhasznú Alapítvány (Balmazújváros) és az Esőemberekért Egyesület (Tata) a fél évszázados hagyományokra visszatekintő, Debrecen fiesztájává fejlődött Virágkarneválon az autizmust jelképező virág-kocsival jelenik meg 2012-ben.

Egyes feljegyzések szerint már 1900-ban is egy virágokkal díszített kerékpárt örökített meg egy helyi fotós. Az 1905-ös karnevál bevételéből a város mentőkocsit vásárolt - már akkor is missziós célok jelentek meg az eseményen.
Hagyományosan 15-20 cég, vállalkozás vonul föl virág-kocsijával és egyenként 150-200 ezer szál virágot használnak a színpompás, egy-egy témát felölelő kocsijukhoz. A karneváli felvonulás 5 km hosszan vonul végig a városon és a 20 ezer főt befogadó Nagyerdei Stadionban teszi meg a zsűri előtt az 5-600 méteres kört.

Ennek a felvonulásnak az egyik virág-kocsija az autizmust mutatja be. A felvonulás útvonalán több helyen felállított állomáson megáll a kocsi, és egy-egy attrakcióval kísérve magyarázza a megjelenített szimbólumokat:
"A nemezből és nemezvirágokból készült Noé bárkáját az Angyalliget Közhasznú Alapítvány és az Esőemberekért Egyesület autista fiataljai készítették. Noé bárkájának történetét állították párhuzamba az autizmussal. 100 ezer magyar autista él abban a bárkában, mely hánykolódik az élet tengerén. Ők képviselik Noé átmentett emberi értékei közül a tiszta szívűséget, tisztalelkűséget, az őszinteséget. A bárka szimbolizálja azt a biztonságot, védelmet, kiszámíthatóságot, melyre az autista embernek szüksége van. A bárka segít túlélni a nehézségeket, melynek segítségével és okos, jó irányítással ők is képesek áthajózni az élet tengerén. A bárka ajtajában felragyogó szivárvány az autizmus sokszínűségét jelzi, egyénenként és együttesen is együttműködést és szövetséget ajánl minden embernek. A fehér galamb a nyugodt, kiegyensúlyozott együttélés lehetőségét hirdeti.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: AOSZ