Az Art Brut hazai mestereiEsemény | 2015.01.18.

A január 19-én 16 órakor nyíló kiállításon az elmúlt évek 50 jelentős, hazai art brut alkotójának 85 művét ismerhetik meg a látogatók. A kiállítást Gaál József festőművész nyitja meg, aki Beke László művészettörténésszel és Köllő Miklóssal közösen választották ki a kiállításon bemutatott alkotásokat. A tárlaton bemutatott alkotások kiválasztásánál a művészeti szempontok voltak az elsődlegesek. Ugyanakkor törekedtünk arra, hogy minél több art brut művész alkotását mutathassuk be, ezzel reprezentálva a hazai art brut széles spektrumát és az alkotók önértékelését jelentősen növeli alkotásaik bemutatása a nagyközönség előtt.

Az art brut művészet fogalmát sokan tág értelemben szokták használni. Az agresszív hatású műveket ugyanúgy ide sorolják, mint a pszichiátriai betegek művészetét. Egyes művészettörténészek a primitív népek, a rabok alkotásait, sőt bizonyos gyermekrajzokat is az art brutba sorolják.

Az art brut irányzat a XX. század második felében, Jean Dubuffet-nek köszönhetően egyre inkább a figyelem középpontjába került, mind a művészetek, mind a pszichiátria területein. A képzőművészek, a művészettörténészek és a kritikusok a művészi értékteremtés oldaláról kezdték vizsgálni a pszichiátriai betegek alkotó tevékenységét. A pszichiátriában eleinte a művészi alkotásokban felismerhető pszichopatológiai tüneteket vizsgálták, majd az alkotó tevékenységet, mint terápiás eszközt kezdték alkalmazni a kreatív és művészetterápia keretében.

A pszicho-szociális fogyatékkal élő emberek sajátos művészeti eszközökkel reagálnak az őket körülvevő világra. Műveiket gyakran piktografikus elemekkel, szavakkal, időnként komplett szövegekkel egészítik ki. Ennek oka, hogy magában sem a grafikus, sem a szöveges megjelenést nem tartják elegendőnek érzelmeik kifejezésére. Az art brut alkotók az általuk alkotott figurákat gyakran élő személyekként kezelik, illetve teljesen függetlenítik magukat az elkészült műtől.

A kiállítás része a Moravcsik Alapítvány és a Magyar Pszichiátriai Társaság “Anti-stigma” programjának.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ARTBRUT.HU