Az állás már betelt - munkát keresni SM-betegkéntHír | 2014.01.13.

Az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, általában 20 és 40 éves kor közöttieknél jelenik meg, nőknél valamivel nagyobb gyakorisággal - ez a szklerózis multiplex. Magyarországon 6-8 ezer beteget regisztráltak, akiknek egy része kis segítséggel továbbra is helyt tudna állni a munkahelyén, nem kellene azonnal kiszorulniuk a munkaerőpiacról. Most program indult a munkahelyi megsegítésükre: legyen minél több SM-barát munkahely.

Az SM gyógyíthatatlan betegség, amely az évek előrehaladtával mozgáskorlátozottsághoz vezet – hozzávetőlegesen ennyit tud az emberek nagy része erről a megbetegedésről. A drámai gyorsasággal zajló esetekben az azonnali kerekesszékbe kerülés a betegek 10 százalékát sújtja - mondja Kovácsné dr. Tóth Ágnes a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke. „Az esetek körülbelül háromnegyed részében lassan zajló folyamatról tudunk beszélni, amely akár évtizedekig tünetmentes maradhat. De sajnálatos módon nagyon gyakori, hogy a neurológiai betegségeket, többek között az SM-et is összemossák különféle pszichiátriai kórképekkel. Ezeket a kórképeket a társadalomban előítélet övezi, amely tovább nehezíti a betegek életét” – mondja Ágnes.

Már betöltöttük

Ahogy az emberek többségének nincsenek információi, úgy természetesen a munkáltatók nagy része sem épp felkészült a betegségből. „Egy kimondhatatlan nevű betegség, ami ezerféle tünettel jelentkezhet. Az információhiány csak megnehezíti mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók dolgát. A leggyakrabban feltett kérdés, hogy szellemileg is sérült-e az SM-beteg, és a legnagyobb tévhit, hogy az SM-mel élők semmilyen munkát nem képesek ellátni. Természetesen a beteg aktuális állapotától függ a munkaképessége” – mondja Vincz-Marton Nikoletta, Magyar SM Társaság elnöke. Kevés az információjuk, így a munkáltatók tartanak is az SM-mel élőktől – ezért inkább fel sem veszik őket. „Mivel az egészségügyi állapotra való hivatkozás diszkrimináció, ezért az elutasítás indokai változatosak, például az állás már betelt, mégsem akarunk felvenni senkit” – magyarázza Nikoletta.

Eltitkolni?

Nem csoda hát, hogy sok SM-beteg inkább megpróbálja eltitkolni állapotát, főként, ha ennek semmi látható jele nincsen. „A betegséget ’ezerarcú kórnak’ is nevezik, mert szinte mindenkinél más-más tünetekkel jelenik meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegség magánügy. A munkaerőpiacon nagyon kiélezett a helyzet és nem biztos, hogy jó indítás egy megbetegedés. De a munkavállalónak is rendkívüli és stresszes helyzet lehet a betegség elhallgatása.” – mondja dr. Tóth Ágnes. Ismerünk olyan beteget, aki fizikai munkát tud végezni, de olyat is, aki a könnyű munka elvégzésére is képtelen. Az SM-beteg számára az ideális munkahely az, amelynek megértő, támogató légköre van, amely tolerálni képes a beteg esetleges távolléteit például kezeléseinek idején, hangsúlyozza Ágnes, hozzátéve, nem csak a betegek, mindenki ilyen munkahelyet szeretne.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTAL