Az agy kijátszásával gyógyítanák a cukorbetegségetHír | 2015.07.12.

A kutatók most az agyműködést akarják kijátszani, és ezzel akár új terápiához is eljuthatnak a cukorbetegségnél, illetve hatékonyabban léphetnek fel az elhízással szemben.

A megoldást - az inzulin alkalmazása mellett - egy 1854-es kutatási eredmény újra felfedezése és az antibébitabletták mintájára kialakított új terápia hozhatja meg.

Végtelen, kínzó ördögi kör: aki egyszer már túlsúlyos lett, általában ritkán tudja elérni, hogy lefogyjon. Ennek oka az, hogy az agya állandóan téves jelzéseket ad le: még ha a gyomra tele van, akkor is van még étvágya, szinte "éhezik" - és tovább eszik. Ezen kívül nem sok kedve van a sportra - írja a német napilap, a Die Welt online kiadása.

A következmények ismertek: az érintett egyre csak hízik, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nő, sokan cukorbetegek lesznek közülük. Most kutatók találtak bizonyos magyarázatot arra, hogy miként működik az agy téves irányítása. Azt is remélik, hogy ezzel a cukorbetegség kezelését és az elhízottság elleni terápiát is hatékonyabbá tehetik. 

Sokszor úgy tűnik, hogy csak a gyomor-bypass műtét segíthet. Ehhez azonban az érintetteknek egy nem veszélytelen műtétre kell vállalkozniuk. Ezzel az eljárással az étel a gyomor nagyobb részét megkerüli, és az emésztőnedvekkel együtt közvetlenül a vékonybélbe kerül. A betegek lefogynak, nincs erős éhségérzetük többé, és cukoranyagcseréjük is viszonylag gyorsan normalizálódik, függetlenül a súlycsökkenéstől. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HÁZIPATIKA