Autó a mozgáskorlátozottaknak - nem fér be a kerekesszékHír | 2012.05.24.

900 ezer forintos támogatást kaphatnak új autó, míg 600 ezer forintot használt autó vásárlására a mozgáskorlátozottak.

Akár 900 ezer forintos támogatást is kaphatnak a súlyosan mozgáskorlátozott személyek új autó vásárlására. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma pályázatot hirdetett még tavaly az új támogatási konstrukció lebonyolítására, amelyen egy szakértői konzorcium nyert, melynek tagjai a Magyar Suzuki Zrt., a Széchenyi Bank és a Signal Bioztosító. A projekten győztes konzorcium a Suzuki Swift 1.2 GLX modellt kínálja, amely kiemelkedő eredményeket ért el a biztonsági és törésteszteken. A támogatás szerint az új autókra 900 ezer forint, míg a használt autókra 600 forint támogatást igényelhetnek a mozgáskorlátozottak.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke a Ma reggelben elmondta: „az utóbbi fél évben változott a hozzáférés lehetősége és kedvező irányba” – mondta. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy van egy probléma, mégpedig, hogy egyelőre egy típushoz lehet új járműként hozzáférni és abba nem fér be a kerekesszék.

Hegedűs Lajos szerint egy nagyobb típusra lenne szükség, ezért a bankkal tárgyalnak, és mint mondta: a bank hajlandóságot is mutat, de ehhez szükséges a bank és a minisztérium között létrejött szerződés módosítása – mondta Hegedűs.

Deák Klára, a Széchenyi Kereskedelmi Bank elnökhelyettese a Ma reggelben elmondta: biztos benne, hogy megoldható a Suzukival az, hogy a kerekes székek elférjenek az autóban.  Mint az elnökhelyettes közölte: új autóra 900 ezer forintos támogatás, míg használt járműre 600 ezer forintos támogatás jár. A használt autók vásárlásánál kritérium, hogy nem lehet 4 évnél idősebb a gépjármű – közölte.

Az autókat készpénzért is meg lehet vásárolni, az állami támogatás akkor is jár, nemcsak lízingszerződés esetén – közölte Deák Klára. Hozzátette: már 100 szerződésük van, és 3000 jelölt, akik jelezték, hogy szeretnének új autót vásárolni.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYARORSZÁGON.HU