Április 2 - az Autizmus Világnapja - idén is ragyogjon minden kéken ezen a napon!Hír | 2015.04.02.

Az Autisták Országos Szövetsége, hasonlóan a többi nemzetközi, országos, és regionális szerveződéshez – ismét csatlakozik a Ragyogjon Kéken Kampányhoz! Április 2-án a kampány keretében, a már hagyományos módon a Parlament kupoláját világítjuk kékre, mellette számos épület kerül kivilágításra Magyarországon!

A Life.hu az elmúlt évekhez hasonlóan figyelemmel kíséri és felületet biztosít azoknak a nemes kezdeményezéseknek, amelyek hátrányos helyzetű embertársaink sorsának, életminőségének javítását szolgálja.

Több alkalommal is írtak már az autizmus spektrumzavarról - fontosnak érezikk a témát, fontos, hogy elősegítsék az autista gyermekek, felnőttek társadalmi elfogadottságának erősödését, és a beilleszkedésüket.

De mit tud egy hétköznapi ember az autizmusról? Valószínűleg túl keveset, és az a kevés információ is egy-egy film- vagy könyvélmény lenyomata. Az Esőember sztereotípiája nyomán és tévhitek mentén gondolunk rájuk, pedig autistaként élni ennél sokkal több és árnyaltabb emberi létezés. Olyan, amely egy hajszállal sem értéktelenebb mások életénél, sőt gazdagítja másokét.

Egy évvel ezelőtti interjújukban (Autizmus - a falakon túl) Kővári Edittel beszélgettek, aki elsősorban egy 12 éves autista kisfiú, Marci édesanyja, másodsorban az AOSZ (Autisták Országos Szövetségének) elnöke. Az ő tapasztalatai alapján szerettékk volna közelebb hozni az autisták valóságát az olvasóikhoz.

Akkori anyagukban az édesanya így fogalmazott:

Marci megváltoztatta az életünket – átléptem a saját árnyékomat

Az addigi életem valóban eltűnt, ám hiába vélik úgy sokan, hogy ez veszteség, én nem veszteségként élem meg mindazt, ami elment az életemből - és ez nem egy önvédő-túlélő filozófia a részemről, hanem az igazság. Marci megváltoztatta az életemet, olyan árnyalatokat tárt fel, olyan valóságokat, amelyeket nélküle sose tapasztalhattam volna meg. Megváltoztam én magam is. Megváltozott a személyiségem. Jobb lettem? Ezt nem jelenthetem ki, de más, mint előtte: nyitottabb, elfogadóbb, türelmesebb, odaadóbb, előrelátóbb, szervezettebb, fegyelmezettebb és következetesebb. Más szempontból 'gondtalanabb', kevésbé szorongó. Másként látom a világot, átléptem a saját árnyékomon, ma már egy pillanatig sem érdekel más emberek 'véleménye', a harag érzése nélkül fogadom a megjegyzéseket és nem sebez meg. Elengedtem ezeket egy sor más, a hétköznapi életemet régebben keserítő görcsöket. Ezt mind-mind Marci, és a közös sorsunk hozta ki belőlem, hiszen ezek nélkül a változások nélkül nem tudnék segíteni neki, és én a világ legtermészetesebb dolgának érzem a folyamatos, napi huszonnégy órás támogatást.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LIFE