Autisták dolgoznak egy újonnan nyíló miskolci mosodábanHír | 2015.05.28.

Nehéz helyzetben vannak a hazai autistákat ellátó intézmények. A szervezetek kapnak ugyan állami támogatást, de ez legtöbbször csak a dolgozók és a lakók képzésére elég, a működtetésre és az autisták foglalkoztatására sokszor nem jut a pénzből. Az országban a becslések szerint körülbelül 100 000-en élnek valamilyen szintű autizmussal. Munkát nehezen kapnak, ezért jelent nagy segítséget annak a miskolci mosodának a megnyitása, amit ma adtak át a borsodi megyeszékhelyen.

Az új gépeket mutatta be Szalkainé Haraszti Krisztina, a Miskolci Autista Alapítvány vezetője. Mostantól ezekkel dolgozhatnak és moshatnak saját magukra a miskolci alapítvány otthonában élő autisták. Orosz Tímea már évek óta itt lakik, munkát viszont még sehol sem kapott, alig hitte el, hogy végre ő is dolgozhat, és fizetést kaphat. A pénznek már megvan a helye.

– Füzetekre, színes tollakra meg színes ceruzákra költöm, hogy tudjak rajzolni a barátnőmnek – mondta.

A 72 millió forint értékű beruházást egy uniós pályázatból finanszírozták. A mosodában tizenhat autizmussal élő és négy megváltozott munkaképességű fiatal dolgozhat. Az intézmény vezetője szerint ez nemcsak a fizetés, hanem az itt élők önbecsülése miatt is fontos. Nem minden alapítvány ilyen szerencsés, van, ahol nemhogy fejlesztésre, hanem működésre is alig jut pénz.

– Az állami finanszírozási rendszer nem mindig elegendő – árulta el Szalkainé Haraszti Krisztina. – Pont most került a hírekbe, hogy két alapítvány a csőd szélén áll. Azt gondolom, azok az alapítványok tudnak jól működni, akik vállalkoznak, több lábon állnak, akik mindenféle normatívát és pályázatokat figyelnek és írnak is.

A miskolci autista mosodában a fiatalok napi négy órát dolgoznak majd minimálbérért. A tervek szerint később egy helyi idősek otthonának vállalnának bérmunkát.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MINAP.HU