Autista alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása a Nemzeti GalériábanEsemény | 2011.08.05.

Magyarországon első alkalommal látható autista és kortárs alkotók műveit felvonultató közös kiállítás. A Magyar Nemzeti Galéria szeptember 17-ig várja a közönséget egy varázslatos utazásra, ahol az alkotások egymással karöltve mutatják be az autizmus és a kortárs képzőművészet nehezen érthető világát.

„A kiállítás azon támogatókat is megerősíti abban, hogy ezeknek az alkotásoknak helyük van a kortárs művészetben, akik eleinte az aukciókon kortárs képzőművészek képeit vették, majd szubvenció céljából autista alkotók munkáit vásárolták meg" – mondta el Czunyi Zsuzsanna a Mosolyotthon Alapítvány elnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a „Privát labirintusok" egyben a Műcsarnokban rendezett „Fogadj be!" aukcióknak (2008, 2010) és az autizmussal élő felnőttek munkáiból a Miskolci Galériában (2010) rendezett tárlatnak a folytatása.
 
„Befogadóként magunkra vagyunk utalva abban, hogy meddig akarunk eljutni a megértésben, amely az autisták világának megismerése mellett saját magunk és környezetünk jobb megértéséhez is új utat nyithat" – mondta el megnyitó beszédében Sugár János képzőművész. A Concorde Értékpapír Zrt. támogatásával megvalósuló „Privát labirintusok" a Magyar Nemzeti Galéria közel két éve indult esélyegyenlőségi programjához csatlakozik, míg a tárlat képeinek összeállítása Tar Hajnalka képzőművész nevéhez kötődik. A kiállítás kurátoraként ő volt az, aki felfigyelt a Szimbiózis Alapítvány lakóinak képeire, s ezen fellelkesülve számos lakóotthont látogatott meg, hogy rátaláljon azokra az alkotókra, akiknek munkái művészileg is értékesek.
 

A tizenhét kortárs képzőművész és kilenc autista alkotó képeinek összepárosítása során nemcsak a mélyebb összefüggésekre találás izgalma kíséri a látogatót egyik alkotástól a másikig, de az autisták világlátásának színes szegmensei is feltárulnak, melynek megértése egyben a kortárs művészet értelmezését segítheti. „Vannak olyan megközelítési látásmódok a művészetben, amelyek nagyon elgondolkodtató hasonlóságokat, semmi esetre sem azonosságokat mutatnak az autista alkotók munkáival, tárgyaival” – jegyezte meg Százados László művészettörténész, a kiállítás másik kurátora. „A kortárs művészek a valóságot a megszokottól eltérően, más nézőpontból ábrázolják. Hozzájuk hasonlóan az autisták is másképpen látják a világot és dolgozzák fel az információkat. A kortárs képzőművészek leszűkített formanyelve, minimalista aligrajzai vagy éppen nagyon erős struktúrái ugyanúgy megjelennek az autista művészek műveiben is." A művészettörténész szerint, míg a kortárs művészeknek önkifejezési vágyuk mutatkozik meg alkotásaikban, addig az autista emberek alkotásai világunk ijesztő változékonyságában az állandóságért és szabályszerűségért kiáltanak. „Az alkotó folyamatban való elmélyülés viszont egyaránt biztos ponttá válhat mind az autista alkotók, mind a kortárs képzőművészek számára" – tette hozzá.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG