Átmeneti halláscsökkenést okozhat a hangos koncertTanulmány | 2013.09.07.

Egyes kutatások szerint a hangos rock koncertek átmeneti halláscsökkenést is okozhatnak. A rendszeresen nagy zajban történő szórakozással maradandóvá is válhat a károsodás.

A fiatalok 72 százaléka tapasztalta, hogy több órás koncert vagy disco után rosszabb volt a hallása. Ha rendszeresen nagy zajban szórakozunk, akár maradandóvá is válhat a halláskárosodás.

Dr. Küstel Marianna fül-orr-gégész és audiológus szakorvos hozzátette: már egyetlen hangos koncert is jelentős hallásromlást okozhat. Ha például 130 decibeles hangot hallgat valaki a hangláda előtt 5-6 órán keresztül, az végleges halláskárosodást is okozhat. Ha rövidebb ideig, távolról hallgatja, a fül kifárad, amely fülzúgással járhat, és szerencsés esetben egy fél nap alatt a fül „kipiheni” magát. Amennyiben ez nem történik meg, sürgősen fel kell keresni az audiológust, hangsúlyozta a szakorvos.

Pappné Dr. Kiss Irén a Subvenio Egyesület – Tudom, mit teszek program vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a hangos zaj a figyelemre, a koncentrációra, a vérnyomásra is rossz hatással van, de hosszú távon agressziót vagy apátiát, fáradékonyságot okoz. Ha pedig a belső fülben található úgynevezett fülszőrök letöredeznek, az végleges halláskárosodással jár.

Dr. Küstel Marianna hozzátette: van egy időszak, ami alatt a fül hozzászokik a nagy intenzitású zajokhoz, de ezidő alatt tovább is romlik a hallás, először a magas frekvenciákat veszíti el a fiatal, 40-45 éves korra pedig már komoly halláskárosodás jelentkezik, amely fülzúgással társul. Legtöbbször ezzel a tünettel fordulnak orvoshoz, magyarázta Dr. Küstel Marianna.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL