Át kell alakítani a fogyatékkal élők segédeszköz-ellátásátHír | 2011.10.19.

 A miniszter jelezte: a fogyatékos embereknek sok esetben speciális segédeszközökre van szükségük, a kormányzat ezért is tartja rendkívül fontosnak a megfelelő eszközellátás biztosítását. Réthelyi Miklós a “Támogató technológiai ellátórendszerek legjobb gyakorlatai Európában” című konferencián emlékeztetett arra, Magyarország alaptörvénye is rögzíti, hogy segíti a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megvalósulását.

Utalt arra is, hogy Magyarországon 1998 óta törvény rendelkezik a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról, s e jogszabálynak köszönhetően az elmúlt időszakban az esélyegyenlőség ügye a közgondolkodás része lett.

A miniszter szólt arról, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentős hazai és uniós forrásokat használtak fel az “egyenlő esélyű hozzáférés”, a “fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés” érdekében. Réthelyi Miklós szerint ugyanakkor nehézséget jelent, hogy ma nincsenek hiteles felmérések, vagy adatok arról, hol tart az akadálymentesítés, és a közszolgáltatások megfelelnek-e az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeinek.

Közlése szerint a tárca fontosnak tartja, hogy készüljön ilyen felmérés; ennek ismeretében írhatják majd ki az új akadálymentesítési projekteket.

Réthelyi Miklós szerint ahhoz, hogy a következő időszak támogatáspolitikáját, jogalkotási vagy államigazgatási lépéseit tervezni lehessen, mind a kormányzati, mind pedig az önkormányzati felelősségi körbe tartozó közszolgáltatásokról képet kell, hogy kapjanak. A miniszter hasznosnak mondta a rendezvényt, mert szavai szerint az lehetőséget teremt a nemzetközi tapasztalatok és a “jó gyakorlatok” megismerésére.

Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos arról beszélt, hogy az Európai Unió tagországaiban ma minden hatodik ember valamilyen fogyatékossággal él, ez összesen mintegy 80 millió embert jelent.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: BREUERPRESS INTERNATIONAL